Αρχαιολογικός χώρος Δύστου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δύστου εκτείνεται στην περιοχή του λόφου Καστρί, όπου δεσπόζει ακόμη το επιβλητικό τείχος της αρχαίας πόλης, που χρονολογείται στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. Ήταν κτισμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του από μεγάλες και καλά εργασμένες λιθοπλίνθους και το πλάτος του έφθανε τα δύο μέτρα. Ενισχυόταν με ένδεκα πύργους, που διατάσσονται κατά διαστήματα περιμετρικά του λόφου. Στο ανατολικό σκέλος του τείχους δεσπόζει η μοναδική πύλη που πλαισιώνεται από δύο πύργους, χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωματικής τεχνικής των κλασικών χρόνων.
Αρχαιολογικός χώρος Καστρί Ποταμίας Κύμη
Η ακρόπολη της αρχαίας Κύμης- ή κάποιας άλλης κώμης- τοποθετείται στα βόρεια του οικισμού Άνω Ποταμία. Εκεί υψώνεται ο ηφαιστιογενής λόφος του Αγ. Νικολάου, του οποίου το σημερινό όνομα είναι «Καστρί» ή «Παλαιοκαστρί». Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στο Καστρί χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.), όπως δείχνουν τα επιφανειακά ευρήματα, που εντοπίσθηκαν στη νότια πλευρά του λόφου.
Αρχαιολογικός Χώρος Βιγλατούρι Κύμης
Τα αρχαιολογικά ευρήματα στον λόφο Βιγλατούρι αποδεικνύουν ότι εκεί υπήρξε σημαντικότατο κέντρο του 8ου αι. π.Χ., ισάξιο με αυτά της Ερέτριας και της Χαλκίδας.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κύμης βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στο λόφο Βιγλατούρι. Εδώ αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος οικισμός της προϊστορικής και γεωμετρικής περιόδου με σπίτια, ιερά, πλατείες, δρόμους και τάφους. Τα ερείπια που είναι ορατά και καλύπτουν όλες τις πλαγιές του λόφου, ανήκουν κυρίως στον οικισμό των γεωμετρικών χρόνων, του οποίου η έκταση δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί στο σύνολό της.
Δραγονέρα – Κάστρο Κούπα
Σημάδια αρχαίου πολιτισμού βρίσκονται στο χωριό Βρύση στην περιοχή Κούπα. Στο σημείο όπου το βουνό έχει υποχωρήσει, δημιουργώντας κρατήρα, θεωρείται πιθανόν ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη «Γρύγχαι«, η οποία καταστράφηκε από φυσική καταστροφή.
Θολωτός τάφος Κατακαλού
Ο τάφος του Κατακαλού αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Εύβοια. Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του ομώνυμου οικισμού και σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον κεντρικό οδικό άξονα Χαλκίδας-Αλιβερίου.
Ζάρακες
Έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δύστου, στη θέση όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και από τις δύο πλευρές του κεντρικού οδικού άξονα Λεπούρων-Καρύστου, αποκαλύφθηκαν κατά τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας εκτεταμένα λείψανα κτιρίων και τάφων, τα οποία χρονολογούνται από τους ύστερους γεωμετρικούς μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
Visit Kimi Aliveri
Επισκεφθείτε την επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του δήμου Κύμης Αλιβερίου, Visit Kimi Aliveri, που δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει τον τουρισμό στον δήμο μας, να σας παρουσιάσει την άγνωστη νοτιοκεντρική Εύβοια και να προβάλει τις ιδιαίτερες ομορφιές της περιοχής, τόσο για τις καλοκαιρινές όσο και και για τις χειμερινές αποδράσεις σας. Με βαθιά γνώση της περιοχής και των δραστηριοτήτων που προσφέρει, σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας, σε νέες εμπειρίες και νέους προορισμούς.