Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου καταλαμβάνει τη νοτιοκεντρική Εύβοια και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος στο νομό. Ο Νομός Εύβοιας με τους Νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αποτελούν την Περιφέρεια της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Συνορεύει με τους Δήμους  Καρύστου νότια και Ερέτριας δυτικά. Βρέχεται σε όλη την βόρεια και ανατολική του πλευρά από το κεντρικό Αιγαίο πέλαγος και έχει θαλάσσια σύνορα με τον Δήμο Σκύρου. Δυτικά βρέχεται από τον Ευβοϊκό κόλπο.

Το ανάγλυφο του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου χαρακτηρίζεται ως ορεινό καθώς μεγάλη έκτασή του καταλαμβάνει ο ορεινός όγκος της Δίρφυος. Με υψόμετρο έως και 1.362,40 μ.  έχει ακτές δαντελωτές με πολλούς μικρούς κόλπους και ακρωτήρια. Το κλίμα είναι εύκρατο και υγιεινό με πολλές βροχοπτώσεις το χειμώνα και ανομβρία το καλοκαίρι.

Η έκταση του Δήμου είναι 804.983 στρέμματα. Περιλαμβάνει 5 Δημοτικές Ενότητες (Ταμυνέων, Κύμης, Αυλώνος, Διστύων και Κονιστρών), 47 Δημοτικές Κοινότητες και 111 πανέμορφους οικισμούς, από τους οποίους άλλοι είναι κτισμένοι μέσα σε πυκνή βλάστηση, άλλοι σε θέση με πανοραμική θέα σε κατάφυτες πλαγιές ή ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, άλλοι σε μικρούς κόλπους και ακρωτήρια σε δαντελωτές ακτές του Αιγαίου Πελάγους.

Η περιοχή   είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορική παράδοση και με οικονομικές δυνατότητες οι οποίες, όποτε μπόρεσαν να αναπτυχθούν, έδωσαν πλούσιους καρπούς και είχαν ως αποτέλεσμα την οικιστική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των οικισμών, χωριών και πόλεων του Δήμου.

Ο πλούτος της φύσης στην περιοχή εκδηλώνεται με την ύπαρξη μεγάλης βιοποικιλότητας, με εξαιρετική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και μεγάλο αριθμό βιοτόπων και σημαντικών φυσικών τοπίων.

Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου αποτελεί   έναν από τους επτά Δήμους που μαζί με την Σκύρο  δημιουργήθηκαν στον Νομό Ευβοίας με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» το 2011. Έδρα του δήμου ορίστηκε το Αλιβέρι και ιστορική έδρα η Κύμη. Ο νέος Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, συντίθεται από   45 Τοπικές Κοινότητες, 2 Δημοτικές Κοινότητες και 111 οικισμούς. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 26.350 κάτοικοι (απογραφή 2021).  Οι πρώην Δήμοι που συνενώθηκαν αποτελούν πλέον Δημοτικές Ενότητες είναι:

Πριν τον Καλλικράτη η περιοχή αποτελούσε τον Δήμο Αυλώνο, με έδρα του Δήμου το Αυλωνάρι και τους οικισμούς: Αγ. Γεώργιος, Αχλαδερή, Νεοχώρι, Οκτωνιά, Οριό, Πυργί, Ωρολόγι.

Στην Δημοτική Ενότητα Αυλώνος έχει να προσφέρει μερικές από τις πιο αξιόλογες εικόνες συνδυασμού βουνού και θάλασσας. Εδώ βρίσκονται και κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, όπως η Μουρτερή, η Κορασίδα και ο Κάλαμος. Το Αυλωνάρι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου, με πάρα πολλά αξιοθέατα και ομορφιές, γραφικά σοκάκια, πέτρινες βρύσες, νερόμυλους, ιερές μονές, κάστρα και ένα από του πιο καλοσυντηρημένους ενετικούς πύργους στο κέντρο του. Χαρακτηριστικά είναι τα αρχοντικά του, τα οποία είναι χτισμένα με μάρμαρο και πέτρα, με σιδερένια κιγκλιδώματα και με τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους.

Ο συνδυασμός της καταπληκτικής θάλασσας, οι απέραντες καθαρές αμμουδιές (Κορασίδα, Κάλαμος, Μουρτερή, Άγιος Μερκούριος, Μπουρνιάς κλπ), σε συνδυασμό με την καταπράσινη ενδοχώρα, που τη διασχίζει ο ποταμός Νηλέας, δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τους φυσιολάτρες. Χαρακτηριστικά είναι τα αρχοντικά του Αυλωναρίου, τα οποία είναι χτισμένα με μάρμαρο και πέτρα, με σιδερένια κιγκλιδώματα και με τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους.

Στην περιοχή «Κάναλης» μια ποταμιά με πυκνή βλάστηση, διασώζονται τέσσερις νερόμυλοι. Στο ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο Σταμάτη Χρυσοστάλη, κοντά στην κεντρική πλατεία του Αυλωναρίου, φιλοξενούνται εξαιρετικά εκθέματα από ολόκληρη την Εύβοια.

Αξιοθέατα

Η Δημοτική Ενότητα Δυστίων, το νότιο άκρο του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, βρίσκεται σε εκείνο το στενό σημείο της Εύβοιας που τόσο το Αιγαίο, όσο και ο Ευβοϊκός, είναι μια ανάσα μακριά. Με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τον ανέγγιχτο φυσικό πλούτο προσφέρεται ιδιαίτερα για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Ο επισκέπτης θα βρει όμορφες παραλίες και στις δύο πλευρές του νησιού, όπως τον Χερόμυλο, το Στόμιο και το Κλιμάκι στις Πετριές, τον Φρυνιακό στους Ζάρακες, τον Άγιο Δημήτριο και το Πόρτο Μπούφαλο. Εδώ βρίσκεται και η λίμνη του Δύστου, γνωστός υδροβιότοπος της περιοχής. Η ιστορία της περιοχής χάνεται στο βάθη των αιώνων. Σημαντικά ευρήματα υποδηλώνουν συνεχή κατοίκηση από τη νεολιθική εποχή.

Αξιοθέατα

  • Αρχαία Δύστος και Ενετικός Πύργος στην κορυφή του λόφου μέσα στη λίμνη
  • Σαράι – κτιριακό συγκρότημα μέσα στην περιοχή της λίμνης, παραμένων μνημείο φεουδαρχικής μορφής οικονομικών σχέσεων
  • Ανασκαφή παλαιοχριστιανικής βασιλικής Αγίας Τριάδος
  • Ενετικός Πύργος Κουτουμουλά
  • Νερόμυλοι Πετριών
  • Ανεμόμυλοι Ζαράκων
Η φύση και το γεωανάγλυφο προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία της ενότητας Κονιστρών, που συντελούν στην ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Ανάμεσα σε Κύμη και Αυλωνάρι, στο κέντρο γραφικών χωριών, γεμάτο με παλιά αρχοντικά σπίτια, εντυπωσιακό φυσικό πλούτο, καταπράσινες ρεματιές με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και τοξωτά πέτρινα γεφύρια, οι επισκέπτες απολαμβάνουν περιπάτους στη φύση, σε πηγές με καταπράσινα τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, αλλά και παγκοσμίου φήμης αναρριχητικά πεδία. Η Δημοτική Ενότητα Κονιστρών εκτείνεται κυρίως στους πρόποδες των Κοτυλαίων (Μαυροβούνι) και διασχίζεται από τον ποταμό Μανικιάτη που καταλήγει στην Παραλία Στομίου. Είναι ημιορεινή στο σύνολό της, εκτός από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Βρύσης και Μονοδρίου, που βρίσκονται στη κοιλάδα του Μανικιάτη ποταμού. Στις πλαγιές του Μαυροβουνίου βρίσκονται τα πιο ορεινά χωριά της περιοχής, Μανίκια και Μακρυχώρι, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων.

Αξιοθέατα

Στη Δημοτική Ενότητα Κύμης , την όμορφη μικρή πολιτεία που την ονόμασαν και «Μπαλκόνι του Αιγαίου», θα βρείτε γνωστές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, που βρέχονται από το Αιγαίο, όπως τα Θαψά, το Τσίλαρο και την παραλία Μετοχίου. Στη Δημοτική Ενότητα Κύμης ανήκουν αρκετά χωριά και οικισμοί το καθένα με τις δικές του ομορφιές και το δικό του ξεχωριστό χρώμα, «αντανάκλαση» της ιδιαίτερης ιστορίας του.  Έχει πολλές επιλογές για διασκέδαση ή κοντινές εκδρομές στα γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής, που κάνει την Κύμη ιδανικό προορισμό και για χειμερινές αποδράσεις.

Είναι η γενέτειρα του διεθνούς φήμης γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, στον οποίον ανήκει η πατρότητα του τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (PAP TEST), του σωτήρα εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο.

Η θέση της Κύμης είναι τόσο σημαντική που την κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών κάθε εποχής. Η ισχύς της ως πόλης εξαρτιόταν άμεσα από την ναυτική της ισχύ. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο. Η ιστορία της ως αξιόλογης ναυτικής δύναμης, εμπορικής και πολεμικής, είναι γνωστό ότι αρχίζει από την πρωτοελλαδική εποχή.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το Λατινικό Αλφάβητο, στο οποίο γράφουν όλες οι Χώρες του Δυτικού Κόσμου, είναι το Αλφάβητο των Ελλήνων της Κύμης. Δεδομένη θεωρείται από τους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, η ιστορική σχέση μεταξύ ευβοϊκής Κύμης και Κύμης στην Καμπανία, της πρώτης δηλαδή ελληνικής αποικίας στην Ιταλία. Εκεί οι Ευβοείς έφτασαν το 750 περίπου π.Χ. και ανάμεσα στα άλλα έφεραν μαζί τους και τους γραπτούς χαρακτήρες του ευβοϊκού αλφαβήτου τους οποίους παρέλαβαν χωρίς αλλαγές οι ντόπιοι για να δημιουργήσουν το μετέπειτα λατινικό αλφάβητο. Τα γράμματα C, F, L, P (Pι), R, S, X, (εξ) που διαφοροποιούν το λατινικό αλφάβητο από το ελληνικό, προέρχονται από το ευβοϊκό αλφάβητο της Κύμης.

Αξιοθέατα

Η Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, βρίσκεται στην πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου και έχει έδρα το Αλιβέρι. Πρόκειται για μια περιοχή με σημαντική οικονομική ανάπτυξη, λόγω και του βιομηχανικού του στοιχείου. Άλλωστε εδώ κατασκευάστηκε ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) που λειτουργούσε με λιγνίτη, κατά τη δεκαετία του 1950, και κάποια χρόνια αργότερα λειτούργησε η ΑΓΕΤ. Περιλαμβάνει αρκετά γραφικά χωριά και οικισμούς, όπως το Καλέντζι, το Μηλάκι, την Ακτή Νηρέως, τον Αγ. Ιωάννη, τον Αγ. Λουκά, τους Παραμερίτες, το Τραχήλι, τα Θαρούνια, το Παρθένι κ.α. Ο γραφικός Κάραβος, είναι το τουριστικό κέντρο της περιοχής με πολλές ταβέρνες, ουζερί, καφέ, μπαρ και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αξιοθέατα