• 28/12/1836: Ο οικισμός Αχλαδερή υπάγεται στο Δήμο Δυστίων.
  • 12/02/1848: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Αυλώνος.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Αχλαδερής. Ταυτόχρονα οι οικισμοί Νικολέτα, Περιβόλια, Λάλας (Νεοχώρι) και Μονή Καρυών υπάγονται  στην κοινότητα Αχλαδερής.
  • 16/05/1928: Αναγνωρίζεται ο οικισμός Συκιές και υπάγεται  στην κοινότητα.
  • 26/09/1946: Ο οικισμός Λάλας αποσπάται από την κοινότητα Αχλαδερής και ορίζεται έδρα της κοινότητας Λάλα. Ταυτόχρονα ο οικισμός Νικολέτα αποσπάται από την κοινότητα Αχλαδερής και υπάγεται στην κοινότητα Λάλα.
  • 05/04/1981: Αναγνωρίζεται ο οικισμός Κάλαμος και υπάγεται στην κοινότητα.
  • 06/05/1988: Η έδρα της κοινότητας μεταφέρεται από τον οικισμό Αχλαδερή   στον οικισμό Συκιές.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Αχλαδερής, με τους οικισμούς Αχλαδερή, Συκιά, Κάλαμος, Κορασίδα και Περιβόλια καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Αυλώνος.
  • 1/1/2011: Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα του Αχλαδερής (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 12η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 602 κατοίκους) και 28η από πλευράς έκτασης με 33.468 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ο οικισμός Αχλαδερή, φέρεται, να κτίζεται στα τέλη της βυζαντινής εποχής. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, πρόσφυγες χωριών του κάμπου, που καταστράφηκαν από τις επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Η μεγαλη αύξηση του χωριού στα 1402, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από τους παλιούς κατοίκους,  να δημιουργήσουν έναν νέο οικισμό γύρω από τη μονή Καρυών και  έδωσαν το όνομα«Μαρκέσιον». Η μια εκδοχή για την ονομασία του οικισμού είναι ότι: Στα χρόνια της επανάστασης του 1821, οικογένειες από τη Σάμο, τη Χίο, τα Ψαρά και τη Λέσβο, με πλοιάρια αποβιβάστηκαν στην περιοχή και ενώθηκαν με τους κατοίκους του οικισμού και μετονόμασαν τον οικισμό από Μαρκέσι σε Αχλαδερή, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προερχόταν από την Αχλαδερή Μυτιλήνης. Η δεύτερη αναφέρει πως η προέλευση της ονομασίας είναι από τη λέξη αχλάδα η οποία δηλώνει και το δέντρο και τον καρπό. Από τον αρχαίο τύπο η αχράς, της αχράδος (=είδος άγριου απιδιού, αχλάδι) προέκυψε με τροπή του ρ σε λ η λέξη αχλάς-άδος, την αχλάδα.

Στη Δημοτική Κοινότητα της Αχλαδερής, με συνολικά 602 κατοίκους (απογραφή 2021), θα βρείτε δύο από τις πιο γνωστές παραλίες της Εύβοιας, τον Κάλαμο και την Κορασίδα. Χαρακτηρίζεται πεδινή, με μέσο υψόμετρο 121 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα.

Ο γραφικός οικισμός της Αχλαδερής έχει 140 κατοίκους. Στην τοποθεσία «Χωνευτικό», υπάρχει ιαματική πηγή, της οποίας το νερό λέγεται ότι θεραπεύει στομαχικές και νεφρικές παθήσεις.
Η Μονή Καρυών γειτονεύει με τη Μονή Ταξιαρχών και πιθανολογείται ότι κάποιοι μοναχοί της ίδρυσαν τη δεύτερη και το πιο πιθανό είναι να της ανήκει. Σε αυτή την περιοχή παρέμεινε ασκητής για πολύ χρόνο ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης.
Ο οικισμός Συκιές με 300 κατοίκους, λέγεται και «Μανδράκι», από τα μαντριά που είχαν οι κτηνοτρόφοι του οικισμού της Αχλαδερής.
Η παραλία του Καλάμου με 5 κατοίκους είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Εύβοιας, με λευκότατη άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι η μόνη παραλία στην οποία έχουν καθοριστεί τα όρια του αιγιαλού. Ένας βράχος στο κέντρο της παραλίας τη χωρίζει σε δύο ακτές, την «Καλή» και την «Κακιά». Στο βόρειο άκρο δημιουργείται ένας κολπίσκος, προστατευμένος από τον καιρό, που αποτελεί καταφύγιο για τις βάρκες.
Η παραλία Kορασίδα με 12 κατοίκους, είναι μια πανέμορφη παραλία, (αποτελεί τέλειο συνδυασμό βουνού και θάλασσας).
Ο οικισμός Περιβόλια με 145 κατοίκους, φημίζεται για τον ενετικό  πύργο που βρισκόταν στη θέση του σημερινού νεκροταφείου, όπως μαρτυρούν τα ελάχιστα λείψανά του.

Η Αχλαδερή ειναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του λόφου «Φακίθι» ή ‘«Τρεσιρίζα», ανάμεσα σε δύο μικρά ποτάμια, τα Κουμπουλά και Κανδάλου. Στην τοποθεσία «Χωνευτικό», θα βρείτε μια ιαματική πηγή, της οποίας το νερό λέγεται ότι θεραπεύει στομαχικές και νεφρικές παθήσεις.

Ο οικισμός Περιβόλια, φημίζεται για τον ενετικό πύργο που βρισκόταν στη θέση του σημερινού νεκροταφείου, όπως μαρτυρούν τα ελάχιστα λείψανά του. Στην περιοχή υπάρχει ένας ακόμα πύργος, στο Μαντράκι.

Στην Αχλαδερή βρίσκονται επίσης δύο μονές, η Μονή Καρυών και η Μονή Αγίου Αντωνίου. Η Μονή Καρυών γειτονεύει με τη Μονή Ταξιαρχών και πιθανολογείται ότι κάποιοι μοναχοί της ίδρυσαν τη δεύτερη και το πιο πιθανό είναι να της ανήκει. Σε αυτή την περιοχή παρέμεινε ασκητής για πολύ χρόνο ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης.

Στην περιοχή «Τσιπλογιάννη» υπάρχει το ομώνυμο σπήλαιο «Τσιπλογιάννη» και το σπήλαιο «Χάσκζα».

Διαβάστε περισσότερα

  • Σύλλογος Μανδρακίου Αχλαδερής.
  • Εξωραϊστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κορασίδας» Εύβοιας, «Ο ΑΙΟΛΟΣ» με έντονη δραστηριότητα.
  • Αθλητικός Όμιλος Αιγαίο Αχλαδερής.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται Πανηγύρι στις 6 Αυγούστου από τους συλλόγους. 

Κοινότητες Δ.Ε. Αυλώνος

Άγιος Γεώργιος
Αχλαδερή
Νεοχώρι
Οκτωνιά
Οριό
Ορολόγιο
Πυργί