• 28/12/1836: Ο οικισμός υπάγεται στο δήμο Δυστίων.
  • 12/02/1848: Ο οικισμός υπάγεται στο δήμο Αυλώνος.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός Πυργί υπάγεται στην κοινότητα Ορίου.
  • 01/04/1916: Ο οικισμός υπάγεται στην κοινότητα Αυλωναρίου.
  • 16/09/1927: Ο οικισμός Πυργί ορίζεται έδρα της κοινότητας Πυργίου.
  • 4/2/1997: Η τότε κοινότητα Πυργί, με τον οικισμό Πυργί καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Αυλώνος.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Πυργίου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 38η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 171 κατοίκους) και 45η από πλευράς έκτασης με 2.175 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Εκπρόσωπο.

H ονομασία του οικισμού προέρχεται από τον κατεστραμμένο βυζαντινό μικρό πύργο που υπήρχε στο χώρο του σημερινού νεκροταφείου. O P. Girard γράφει ότι είναι πύργος της Κλασικής εποχής, ο δε C.Friedrich ισχυρίζεται ότι ήταν αρχαίο φυλάκιο, επειδή βρίσκονταν σε δεσπόζουσα θέση και επισκοπούσε τις ΒΔ ακτές της  Σκιάθου, της Μαγνησίας και το Δίαυλο των Ωρεών. Δίνει δε και τα στοιχεία ότι πρόκειται δηλ. για στρογγυλό πύργο και είναι έργο του Δ΄π.Χ αιώνα και ότι από εδώ ανάβονταν οι φρυκτωρίες. Ισχυρίζεται ακόμα ότι εδώ  βρισκόταν η αρχαία Σκιάθος. Μπορεί όμως να ήταν και οχυρωματικός πύργος, όπου κατέφευγαν οι εργαζόμενοι κάτοικοι της υπαίθρου σε ώρα ανάγκης, και μάλιστα αυτοί που κατοικούσαν στο Κάστρο. Συγκεκριμένα, παραδίδεται ότι οι κάτοικοι του Κάστρου τρεις φορές βγήκαν από αυτό και οικοδόμησαν σπίτια σε διάφορα μέρη του νησιού, σε τόπους παραγωγικούς για τα προς το ζην, αλλά και πάλι ξαναγύρισαν στο Κάστρο, όπου είχαν ασφάλεια, αλλά «αβίωτον δε τον βίον βιούντες». Κατά την παράδοση, στο Πυργί κατέφυγαν οι Χριστιανοί κάτοικοι του Κάστρου το 1538,όταν ο πειρατής Χαιρρεδίν Βαρβαρόσσα κατέλαβε το Κάστρο ύστερα από προδοσία και φέρθηκε σκληρά στους κατοίκους. Στη θέση τούτη οι Χριστιανοί έχτισαν και εκκλησία στο όνομα της Θεοτόκου. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από το φρούριο του Κάστρου, οι Χριστιανοί ξαναγύρισαν και κατοίκησαν στο Κάστρο μέχρι το 1829, οπότε σταδιακά όλοι τους κατέβηκαν στη σημερινή Σκιάθο. Υπάρχει  και η εκδοχή ότι ονομάστηκε και από τους πρώτους κατοίκους, που μετοίκησαν από το Πυργί της Χίου κατά τον 17ο αιώνα, δίνοντας το όνομα της πατρίδας τους, όπως αναφέρει η ντόπια παράδοση σε αυτή τη περίπτωση, η σωστή γραφή είναι «Πυργί» και όχι «Πυργίον».

Το Πυργί, με 172 κατοίκους (απογραφή 2021) είναι ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στο πράσινο, ανατολικά της κοιλάδας του χειμάρρου Νηλέως. Παράγει άφθονα και εκλεκτά  κηπευτικά, σιτηρά, λάδι, κρασί. Στην περιοχή λειτουργούν επίσης δύο ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα.

Στο χωριό θα βρείτε τον διατηρητέο Βυζαντινό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, του 13ου αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, που όμως χρήζουν άμεσης συντήρησης.

Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος: Βυζαντινός ναός του 13ου αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, που όμως χρήζουν άμεσης συντήρησης. Διατηρητέος.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Πυργιωτών, που δραστηριοποιείται στην περιοχή διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και άλλες στο πολιτιστικό κέντρο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο.

Εκδηλώσεις

  • Θρησκευτικές εορτές στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής και 6 Αυγούστου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Προσφέρεται το παραδοσιακό κεσκέσι.
  • 23 Απριλίου θρησκευτική γιορτή στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
  • Αποκριάτικος χορός

Κοινότητες Δ.Ε. Αυλώνος

Άγιος Γεώργιος
Αχλαδερή
Νεοχώρι
Οκτωνιά
Οριό
Ορολόγιο
Πυργί