• 28/12/1836: Ο οικισμός Ζάρκα υπάγεται στο Δήμο Στυρέων
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Ζάρκων.
  • 31/07/1953: Ο οικισμός Ζάρκα μετονομάζεται σε Ζάρακες και η κοινότητα σε κοινότητα Ζαράκων.
  • 05/04/1981: Αναγνωρίζεται ο οικισμός Παραλία Ζαράκων και υπάγεται  στην κοινότητα.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Ζάρακες, με τους οικισμούς Ζάρακες και Παραλία καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Ζάρακες (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 11η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 632 κατοίκους) και 8η από πλευράς έκτασης με 33.418 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Πάνω στην αρχαία πόλη Ζάρητρα χτίστηκε ο σημερινός οικισμός. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ζάραξ ήταν βουνό της Εύβοιας και το όνομά του προέρχεται από το γιο του Καρύστου. Φέρεται να ιδρύθηκε από τους Δρύοπες, ενώ στην ακμή της αρχαίας Ερέτριας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της. Κατοικείται  από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Η Δημοτική Κοινότητα Ζάρακες, με 632 κατοίκους (απογραφή 2021) χαρακτηρίζεται  ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο 116 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα.
Στον οικισμό Ζάρακες με 568 κατοίκους, είναι οικισμός κτισμένος επάνω σε ένα ύψωμα-λόφο (τα Αλώνια) σε υψόμετρο 116 μέτρα. Εκεί βρίσκεται και ο παλιός οικισμός, ο Μαχαλάς, ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς (διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Αξιοθέατα). Στο κέντρο του νέου οικισμού των Ζαράκων, βρίσκεται πύργος, διαμορφωμένος σε ανεμόμυλο, που έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Είναι γνωστός με το όνομα «Ελληνόπυργος» ή «Ληνόπυργος». Στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής,  έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δύστου στην Εύβοια, βρέθηκαν μετά από ανασκαφές ο αρχαιολογικός χώρος Ζαράκων. Γνωστό εξωκλήσι της περιοχής είναι και ο Άγιος Αντώνιος, που θεωρείται και θαυματουργός.

Η παραλία στους Ζάρακες, είναι ένας μικρός οικισμός  με 64 κατοίκους.

Ο παλιός οικισμός, ο Μαχαλάς, ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι ένα χωριό που διαφύλαξε τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα. Τα σπίτια ήταν ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, πετρόχτιστα παραδοσιακά αρχοντικά και η στέγη τους ήταν καλυμμένη από μαρμάρινες πλάκες. Βρίσκεται ουσιαστικά κρυμμένος, ανάμεσα σε βουνά, με πλούσια βλάστηση και διασχίζεται από ένα ρέμα. Στο παλιό χωριό λειτουργεί και επιχείρηση με σπα.

Στο κέντρο του νέου οικισμού των Ζαράκων, βρίσκεται πύργος, διαμορφωμένος σε ανεμόμυλο, που έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Είναι γνωστός με το όνομα «Ελληνόπυργος» ή «Ληνόπυργος».

Στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής,  έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δύστου στην Εύβοια, βρέθηκαν μετά από ανασκαφές ο αρχαιολογικός χώρος Ζαράκων. Γνωστό εξωκλήσι της περιοχής είναι και ο Άγιος Αντώνιος, που θεωρείται και θαυματουργός.

Μονοπάτια 

Στο χωριό υπάρχουν πολλές περιπατητικές διαδρομές από παλαιά μονοπάτια που ξεκινούν από το Παλαιό Χωριό και φτάνουν στις διάφορες παραλίες της περιοχή. Μια διαδρομή που αξίζει να κάνει κανείς, είναι αυτή που ξεκινά από το εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου προς την παραλία Φρυνιακός. Περνάει μέσα από το παλιό χωριό ενώ το ποτάμι που θα συναντήσετε κάνει τη διαδρομή μαγική.

Παραλίες

Ο Φρυνιακός είναι μια από τις παραλίες του Δήμου μας που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ειδικά εάν ψάχνει μια παραλία που Αιγαίου που όμως να είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Αυτό μπόρεσε να γίνει εφικτό με τους τεχνητούς κυματοθραύστες που φτιάχτηκαν το 2007 στο μέσο του κόλπου και έτσι τα νερά είναι σχεδόν πάντα γαλήνια. Στην παραλία υπάρχει βοτσαλάκι, όπως και στο βυθό. Η υπόλοιπη παραλία είναι άγρια και γεμάτη σπηλιές. Στην παραλία των Ζαράκων θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας.

Άλλες παραλίες της περιοχής είναι το Βεΐζι, που μπορεί να πάει κανείς με αυτοκίνητο, και η Σούρα, με ψιλή άμμο, που μπορεί να φτάσει κανείς περπατώντας 1,5 χλμ σε ε΄να μονοπάτι.

Οι λάτρεις της σπηλαιολογίας μπορούν με βάρκα να επισκεφθούν τα πολλά θαλάσσια σπήλαια που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής από την παραλία των Ζαράκων μέχρι το λεγόμενο Μώβ Σπήλαιο (η ονομασία του οποίου οφείλεται στα μωβ φύκη που βρίσκονται στο Βόρειο υποβρύχιο τοίχωμά του), το φυσικό στολίδι της ευρύτερης περιοχής που ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι

  • Επιμορφωτικός – Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζαράκων
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. & Νηπιαγωγείου Ζαράκων
  • Αθλητικός Όμιλος Ζαράκων «Α.Ο. ΖΑΡΗΤΡΑ»

Εκδηλώσεις 

  • του Αγίου Αντωνίου από τον Επιμορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαράκων
  • τις Απόκριες από τον Επιμορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαράκων
  • στις 23 Αυγούστου από τον Αθλητικό Όμιλο Ζαράκων

Κοινότητες Δ.Ε. Δυστίων

Αργυρό
Βέλος
Ζάρακες
Κόσκινα
Κριεζά
Λέπουρα
Πετριές