• 28/12/1836: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 04/09/1848: Ο οικισμός Κουρούνι, αποσπάται από το Δήμο Κονιστρίων και υπάγεται στο Δήμο Κοτυλαίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός υπάγεται στην κοινότητα Κουρουνίου.
  • 23/03/1929: Ο οικισμός Άνω Κουρούνι αποσπάται από την κοινότητα Κουρουνίου και ορίζεται έδρα της κοινότητας Άνω Κουρουνίου.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Άνω Κουρουνίου, με τον οικισμό Άνω Κουρούνι καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα του Άνω Κουρουνίου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 45η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 62 κατοίκους) και 46η από πλευράς έκτασης με 2.149 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Εκπρόσωπο.

Κτίζεται τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου, από τον βυζαντινό οικιστή Κουρούνα από όπου και παίρνει πιθανόν το όνομα του. Κατά άλλους από το πουλί κουρούνα που υπάρχει στα δάση των λόφων του. Αναφέρεται επίσης και η εκδοχή ότι πήρε το όνομα του από αρχαίο οικισμό της περιοχής με την ονομασία Κορώνη [= στέμμα] > Κορώνα > Κουρούνα, που οφειλόταν στην περίοπτη θέση του. Πριν από το 1940 είχε μεγάλο πληθυσμό. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός είναι 104 κάτοικοι.

Η Τοπική Κοινότητα Άνω Κουρουνίου χαρακτηρίζεται πεδινή, μια και δεν έχει μεγάλες κλίσεις, με μέσο υψόμετρο 240 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα.
Ο οικισμός Άνω Κουρούνι με 62 κατοίκους (απογραφή 2021) , είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 280 περίπου μέτρων, με πανοραμική θέα το καταγάλανο Αιγαίο και τη Σκύρο. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον αρχαίο οικισμό που ήταν χτισμένος στην ίδια περιοχή με την ονομασία Κορώνη (στέμμα), Κορώνα-Κουρούνα. Χωριό όμορφο, πράσινο και καθαρό, από τα λίγα που συνδυάζουν τις ανέσεις του καιρού με την παράδοση. Υπάρχουν πολλά αξιοθαύμαστα πράγματα να δείτε, αλλά και να κάνετε, ειδικά άμα είστε λάτρης της φύσης και της παράδοσης.

Φυσικές Πηγές

Στο χωριό υπάρχουν δύο φυσικές πηγές που εδώ και χρόνια δεν σταμάτησαν ποτέ να τρέχουν.

Την πρώτη πηγή οι κάτοικοι του χωριού την αποκαλούν «Βρύση» και βρίσκεται στην άκρη του χωριού, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας. Εδώ και πολλά χρόνια η πηγή αυτή τροφοδοτούσε το χωριό με το νερό που χρειαζόταν και μέχρι το ’70 υπήρχαν και δημοτικές Πλύστρες, όπου εκεί γίνονταν οι συναντήσεις όλου του χωριού για το πλύσιμο των ρούχων. Μετά ωστόσο την ανάπλαση του χώρου, καταστράφηκαν. Ο προαύλιος χώρος της πηγής είναι διαμορφωμένος με παγκάκια και δέντρα, για τους επισκέπτες που ψάχνουν δροσιά κάτω από τη σκιά των όμορφων δέντρων.

Η άλλη πηγή βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού στην τοποθεσία «Πηγαδάκι». Περιτριγυρισμένη από δέντρα, ξεχωρίζει για την ποιότητα του νερού της και το έντονο φυσικό στοιχείο που την περιβάλει.

Πύργος

Στη Β.Α μεριά του χωριού, χτισμένος πάνω σε ένα λόφο, αγκαλιασμένος από πουρνάρια, σώζεται μισοερειπωμένος πύργος, με μεγάλους γωνιόλιθους και ακανόνιστες κοκκινόπετρες από γρανίτη, τις ξακουστές κολιαρίτικες πέτρες. Υπάρχει γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στον περιβάλλοντα χώρο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα, αλλά και την υπέροχη κατασκευή του πύργου. Λόγω του πύργου, το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα «Πύργος Κουρούνι», διότι ο πύργος ήταν σε θέση που επέτρεπε την ανταπόκριση με τους πύργους Κήπων, Τραχηλίου, Καδίου, Πύργου κ.λ.π.

Ο ηφαιστειογενής λόφος της Κολιαρής

Ο ηφαιστειογενής λόφος που βρίσκεται δίπλα στο χωριό δημιουργήθηκε από το ηφαίστειο του Οξύλιθου και υψώνεται περίπου στα 350 μέτρα. Την εποχή της τουρκοκρατίας οι Κουρουνιάτες (κάτοικοι του χωριού), χρησιμοποιούσαν το λόφο κυρίως για τις καλλιέργειες των σιτηρών τους και την εξόρυξη πέτρας. Πέτρα κόκκινη, εύκαμπτη που εύκολα την πελέκαγαν μάστορες, περιζήτητη για την κατασκευή σπιτιών, με την οποία είναι χτισμένη σχεδόν όλη η περιοχή, τα ομορφότερα κτίρια και οι ναοί. Υπάρχουν πολλά παλιά νταμάρια διάσπαρτα στο λόφο, όπου τώρα πλέον δεν λειτουργούν, αλλά υπάρχουν εκεί για να θυμίζουν μια άλλη εποχή. Έτσι ο λόφος με τον καιρό διαμορφώθηκε σχεδόν όλο πεζούλες, με μάντρες πέτρινες, με πολλά μονοπάτια που μέχρι και σήμερα διασώζονται και χρησιμοποιούνται.

Τα τελευταία 100 χρόνια ο λόφος έχει σταματήσει να καλλιεργείται και η φύση τον έχει καλύψει με ένα ποικιλόμορφο δάσος, με πολλά είδη χλωρίδας που συνυπάρχουν όλα μαζί (όπως πουρνάρια, φιλίκια, πεύκα, κουμαριές, δρυς, σφεντάμια και πολλά άλλα), καθιστώντας το δάσος ωφέλιμο και μοναδικό στην περιοχή. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνονται αρκετές δραστηριότητες από τους φυσιολάτρες και όχι μόνο.

Κάποιες από τις δραστηριότητες είναι η πεζοπορία και τρέξιμο, αφού υπάρχουν πολλά μονοπάτια που τρυπώνουν μέσα στο δάσος, περνώντας από τις δίνες των παλιών νταμαριών και πολλά γραφικά σημεία με ξύλινα παγκάκια διάσπαρτα, εικονοστάσια μικρά πέτρινα και τις δύο φυσικές πηγές του χωριού.

Επίσης υπάρχει ποδηλατικό μονοπάτι τύπου endouro με στοιχεία downhill, που έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα εθελοντών ποδηλατιστών τα τελευταία δύο χρόνια και ξεκινάει από την κορυφή του λόφου (στην κεραία κιν. τηλεφωνίας) και καταλήγει στους πρόποδες του με ακτίνα περίπου 1,5 χιλιόμετρο, τεχνητή πίστα με πολλά ντροπ, σχεδόν παντού μπρερμ καλοστημένη και σχετικά εύκολη.

Άλλες δραστηριότητες που γίνονται είναι το κυνήγι, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η περισυλλογή άγριων βοτάνων.

Πάρκο βρύσης

Το παρκάκι αυτό βρίσκεται δίπλα στην φυσική πηγή της βρύσης, όπου υπάρχει ένα ξωκλήσι της Παναγίας το οποίο είναι 200 τ.μ, με πλακόστρωτους διαδρόμους, παγκάκια και διάφορα δέντρα.

Εκεί γίνονται κάποιες εκδηλώσεις το καλοκαίρι με τον εκπολιτιστικό σύλλογο, φέρνοντας κοντά όλο το χωριό και προσελκύοντας επισκέπτες από άλλα χωριά, απολαμβάνοντας το υπέροχο τοπίο και τη φιλοξενία του χωριού.

Αθλητικές εγκαταστάσεις 

Το Άνω Κουρούνι είναι από τα χωριά που στηρίζουν και αγαπάνε τον αθλητισμό, με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο χωριό μπορεί κανείς να βρει γήπεδο μπάσκετ, ποδοσφαίρου 5×5 και βόλεϊ, όπου και διοργανώνονται αγώνες, κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με τον εκπολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Τέλος το χωριό διαθέτει γυμναστήριο 100 τ.μ, εξοπλισμένο με πολλά όργανα και είναι διαθέσιμο στο κοινό όλο το χρόνο.

Παιδική χαρά

Κάτω από τη σκιά του πύργου στη Β.Α μεριά του χωριού βρίσκεται η παιδική χαρά, σε μια γραφική γωνιά με πανοραμική θέα το αιγαίο. Η παιδική χαρά είναι ανακαινισμένη και πλήρης εξοπλισμένη με όργανα παιδικής ψυχαγωγίας, παγκάκια και δέντρα. Οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο ήσυχο και καταπράσινο τοπίο, επιβλέποντας τα παιδιά στον ειδικά διαμορφωμένο αυτό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα 

Σύλλογος Εξ’ Αθηνών Άνω Κουρουνιατών.

Κοινότητες Δ.Ε. Κονιστρών

Άνω Κουρούνι
Αγιος Βλάσης
Βρύση
Κάδι
Κάτω Κουρούνι
Κήποι
Κρεμαστός
Μακρυχώρι
Your Content Goes Here
Mανίκια
Your Content Goes Here
Μονόδρι
Your Content Goes Here