• 28/12/1836: Ο οικισμός Ωρολόγιον υπάγεται στο Δήμο Δυστίων.
  • 12/02/1848: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Αυλώνος.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Ωρολογίου. Ταυτόχρονα οι οικισμοί Αγία Θέκλα και Πρινάκι υπάγονται στην κοινότητα.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Ωρολογίου, με τους οικισμούς Αγία Θέκλα και Πρινάκι καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Αυλώνος.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα του Ωρολογίου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 30η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 264 κατοίκους) και 28η από πλευράς έκτασης με 12.521 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο έχουμε την πρώτη εμφάνιση του οικισμού, πιθανόν να ήταν ένας από τους Δήμους της αρχαίας Ερέτριας με το  όνομα «εξ Ωού». Κατά την Τουρκοκρατία ο οικισμός λεγόταν Πλατάνα ή Πλατανάς. Ήταν τιμάριο του Βεφά  και του Χαβού, γιου του Ομέρ, και υπαγόταν στο Ναχιγιέ Αυλωναρίου. Στην επανάσταση του Καρυστινού, το 1688, ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι των οικισμών Ωρολογίου και Άγιος Γεώργιος, που είχαν έρθει σε αντιδικία με τον τοπικό άρχοντα Γιουσούφ αγά για κτηματικές διαφορές και για τα βοσκοτόπια, γιατί επιζητούσε βίαια να τους πάρει τα κτήματα. Με την κήρυξη της επανάστασης σκότωσαν τον Γιουσούφ και το σωματοφύλακά του. Με την αποτυχία της επανάστασης, για να αποφύγουν στη σφαγή, απομακρύνθηκαν σε απόμερα μέρη. Αρκετοί όμως σφάχτηκαν και τα δυο χωριά ερημώθηκαν και καταστράφηκαν συθέμελα. Οι οικογένειες που διασώθηκαν ίδρυσαν μετά από λίγα χρόνια το σημερινό οικισμό.

Η Δημοτική Κοινότητα Ωρολογίου, με σύνολο 264 κατοίκους (απογραφή 2021) χαρακτηρίζεται πεδινή, με μέσο υψόμετρο 81 μέτρα.
Ο οικισμός του Ωρολογίου, με 211 κατοίκους, είναι κτισμένος στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, γεμάτου ελιές και οπωροφόρα δέντρα και στις όχθες του χειμάρρου Ωρολογιάτη. Το Ωρολόγι βρίσκεται ακριβώς στην μέση της Κύμης και του Αλιβερίου. Έτσι, τα παλιά τα χρόνια ήταν αυτό το χωριό που έκαναν στάση τα κάρα για να ξαποστάσουν τα άλογα, αφού ήταν ακριβώς στη μέση της διαδρομής, γεγονός που επέτρεπε στους ταξιδευτές να μπορούν να υπολογίζουν το υπόλοιπο του ταξιδιού τους με το που έφθαναν στο συγκεκριμένο οικισμό. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, θα δείτε το κεντρικό ρολόι του χωριού, ένα πραγματικό στολίδι. Δυτικά στο Ωρολόγι και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου βρίσκεται η γραφική τοποθεσία «Ανεμόμυλος», με πανοραμική θέα. Δυτικά βρίσκεται και η πηγή «Χωνευτικό», με νερό καλής ποιότητας. Υπάρχει τοπωνύμιο με το όνομα «Κοραστίδα» ή «Κεραστίδα», όπου φέρεται να υπήρχε μεγάλος αρχαίος οικισμός. Είναι ένα χωριό που προσφέρεται για μονοήμερες αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας, όπως το Στόμιο και τη Μουρτερή, που βρίσκονται σε απόσταση λίγων λεπτών από το χωριό. Το χειμώνα πάλι μπορεί να απολαύσει την άγρια ομορφιά μιας περιοχής όπου συνυπάρχουν αρμονικά το βουνό και η θάλασσα. Άλλωστε στο χωριό υπάρχουν κάποια μεγάλα πέτρινα σπίτια που νοικιάζονται στους επισκέπτες.
Η ίδρυση του οικισμού της Αγίας Θέκλας, με 31 κατοίκους, ανάγεται στην αρχαιότητα. Εκεί κοντά τοποθετείται και η αρχαία Σφήκεια, την οποία διαδέχτηκε.
Ο οικισμός Πρινάκι έχει 22 κατοίκους.

  • Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, θα δείτε το κεντρικό ρολόι του χωριού, ένα πραγματικό στολίδι. Το ρολόι είναι διπλής όψης, διαστάσεων 90×40 εκ., ενώ ακριβώς μπροστά του, πάνω στο πεζοδρόμιο, υπάρχουν τα σχέδια δύο ρολογιών, δημιουργημένα με βότσαλα κόκκινου και πράσινου χρώματος. Στο κόκκινο ο δείκτης κοιτά προς την Κύμη, ενώ στο πράσινο ο δείκτης κοιτά προς το Αλιβέρι.
  • Νερόμυλος εκτός λειτουργίας από το 1945, ιδιοκτησίας Αθ. Πασσά, παλαιότερα Μονής Γερμανού.
  • Πηγάδια στις τοποθεσίες Σιλόρεμα, Σούμπαση και στη θέση Αγία Κυριακή.
  • Πηγή στην περιοχή Μουρτία.
  • Ανεμόμυλος, κτίσμα του 1885 περίπου.
  • Βρύση στην περιοχή Αφτελές.
  • Το καθολικό της Μονής Γερμανού, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, διαλυθείσης τα μέσα του 19ου αιώνα.
  • Ο Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή Μουρτία με ενεπίγραφο το τόξο της εισόδου και εντειχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη.
  • Κοιμητηριακός ναός του Αγ. Γεωργίου με εντοιχισμένα πρωτοχριστιανικά θέματα και σπαράγματα του παλαιού αρχικού τέμπλου.
  • Μυκηναϊκοί τάφοι στη θέση Ανάληψη ή Ρομάτσα.
  • Ο ναός της Αγ. Θέκλης του 12ου αιώνα.
  • Ο Ναός της Αγ. Μαρίνας με διασωθείσες αγιογραφίες νοτίως του Άνω οικισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι – Σωματεία

  • Εκπολιτιστικός Σύλλογος Περιοχής Ωρολογίου
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ωρολογίου

Εκδηλώσεις

  • Στις 6 Αυγούστου στο εξωκλήσι της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος», καθολικό της Μονής Γερμανού, το εκκλησιαστικό συμβούλιο με έρανο και τη βοήθεια των κατοίκων μαγειρεύουν «Ρεβίθια με το Ρύζι» και «Κεσκέσι» που προσφέρονται στους πιστούς. Επίσης, ο «Εκπολιτιστικός Σύλλογος Περιοχής Ωρολογίου» διοργανώνει Λαϊκή Βραδιά όπου σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά μπακαλιάρος με σκορδαλιά και φάβα.
  • Αγία Θέκλα: Στις 29 Αυγούστου μαγειρεύονται «Ρεβίθια με το Ρύζι» και «Κεσκέσι» στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη.

Κοινότητες Δ.Ε. Αυλώνος

Άγιος Γεώργιος
Αχλαδερή
Νεοχώρι
Οκτωνιά
Οριό
Ορολόγιο
Πυργί