• 28/12/1836: Ο οικισμός Κόσκινο υπάγεται στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896: Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Κοσκίνου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Δίστος υπάγεται στην κοινότητα.
  • 16/05/1928: Ο οικισμός Δίστος καταργήθηκε.
  • 16/10/1940: Η ονομασία του οικισμού Κόσκινο διορθώνεται σε Κόσκινα και η ονομασία της κοινότητας σε κοινότητα Κοσκίνων.
  • 12/09/1966: Ο οικισμός Αλώνια αποσπάται από την κοινότητα Πετριών και υπάγεται  στην κοινότητα Κοσκίνων.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Κόσκινα, με τους οικισμούς Κόσκινα και Αλώνια καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Κόσκινα (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 23η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 335 κατοίκους) και 16η από πλευράς έκτασης με 20.218 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Στην περιοχή υπήρχε ο αρχαίος οικισμός Δρυμών. Τα Κόσκινα πιθανά  κτίστηκαν κατά το 1830. Οι κάτοικοι των περιχώρων της Δύστου κατά την Τουρκοκρατία εγκαταστάθηκαν στη θέση Παλαιοπήγαδο, στα κτήματα της Μονής Λαχιδίων. Η ονομάσια του προέρχεται από το ότι για να γίνει μια οικογένεια μόνιμη κάτοικος του χωριού Κοσκίνων, έπρεπε να δείξει καλή διαγωγή, περνούσε δηλαδή από «κόσκινο» από τον προεστό με συναίνεση και των άλλων κατοίκων. Αρχικά όλη η περιοχή άνηκε στη διαλυμένη Μονή Λαχιδίων, εκτός από ένα μέρος της  που ήταν τσιφλίκι του Αλέξανδρου Κοντόσταυλου, (ο οποίος την  αγόρασε το 1833 από τον Τούρκο Ομέρ πασά της Καρύστου). Οι κάτοικοι ζούσαν σαν ενοικιαστές ή  κολλήγοι. Το 1870 οι χωρικοί κατέλαβαν τα κτήματα της μονής με την ανοχή του  ηγούμενου Ανανίου. Το 1930 παραχωρήθηκε στον οικισμό η μοναστηριακή περιουσία της μονής. Το 1920 εκποιήθηκε το τσιφλίκι του Κοντόσταυλου και παραχωρήθηκε στους κατοίκους.

Η Δημοτική Κοινότητα Κόσκινα, με 335 κατοίκους (απογραφή 2021) χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο 55 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα.
Ο οικισμός Κόσκινα έχει 252 κατοίκους. Είναι ένα χωριό με παραδοσιακά στοιχεία. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό είναι η παραλία των Κοσκίνων, η Αλμυρίχη ή Αλμυρίκι. Η παραλία ονομάζεται επίσης και Άγιος Νικόλαος, από το ξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται εκεί. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί πέτρας, τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου και η άγρια, ερημική ομορφιά του τοπίου, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα.  Θα βρείτε επίσης την παραλία Λιμανάκι και την παραλία Μουρτερή με πευκοδάσος.  Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες ενώ ο επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει τις σπανακόπιτες του χωριού και τα οπωροκηπευτικά.

Ο οικισμός Αλώνια έχει 83 κατοίκους. Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Γκούρθι έως το 1962.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό είναι η παραλία των Κοσκίνων, η Αλμυρίχη ή Αλμυρίκι. Η παραλία ονομάζεται επίσης και Άγιος Νικόλαος, από το ξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται εκεί. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί πέτρας, τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου και η άγρια, ερημική ομορφιά του τοπίου, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα.  Θα βρείτε επίσης την παραλία Λιμανάκι και την παραλία Μουρτερή με πευκοδάσος.

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, εντοπίστηκαν προϊστορικά ίχνη σ’ ένα λόφο.

Ναός Αγίου Ανδρέα: Το παρεκκλήσι Άγιος Ανδρέας, στο νεκροταφείο, είναι παλιός ναός με τοιχογραφίες που καταστράφηκαν. Ήταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης «Δρυμών» και φέρεται ότι θεμελιώθηκε πάνω σε ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Διαβάστε περισσότερα

Στο χωριό γίνεται πανηγύρι στις 6 Αυγούστου, ενώ οι τοπικοί σύλλογοι είναι ο Α.Ο. Κοσκίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκίνων.

Κοινότητες Δ.Ε. Δυστίων

Αργυρό
Βέλος
Ζάρακες
Κόσκινα
Κριεζά
Λέπουρα
Πετριές