Στη Δημοτική Ενότητα Κύμης , την όμορφη μικρή πολιτεία που την ονόμασαν και «Μπαλκόνι του Αιγαίου», θα βρείτε γνωστές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, που βρέχονται από το Αιγαίο, όπως τα Θαψά, το Τσίλαρο και την παραλία Μετοχίου. Στη Δημοτική Ενότητα Κύμης ανήκουν αρκετά χωριά και οικισμοί το καθένα με τις δικές του ομορφιές και το δικό του ξεχωριστό χρώμα, «αντανάκλαση» της ιδιαίτερης ιστορίας του.  Έχει πολλές επιλογές για διασκέδαση ή κοντινές εκδρομές στα γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής, που κάνει την Κύμη ιδανικό προορισμό και για χειμερινές αποδράσεις.

Είναι η γενέτειρα του διεθνούς φήμης γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, στον οποίον ανήκει η πατρότητα του τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (PAP TEST), του σωτήρα εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο.

Η θέση της Κύμης είναι τόσο σημαντική που την κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών κάθε εποχής. Η ισχύς της ως πόλης εξαρτιόταν άμεσα από την ναυτική της ισχύ. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο. Η ιστορία της ως αξιόλογης ναυτικής δύναμης, εμπορικής και πολεμικής, είναι γνωστό ότι αρχίζει από την πρωτοελλαδική εποχή.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το Λατινικό Αλφάβητο, στο οποίο γράφουν όλες οι Χώρες του Δυτικού Κόσμου, είναι το Αλφάβητο των Ελλήνων της Κύμης. Δεδομένη θεωρείται από τους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, η ιστορική σχέση μεταξύ ευβοϊκής Κύμης και Κύμης στην Καμπανία, της πρώτης δηλαδή ελληνικής αποικίας στην Ιταλία. Εκεί οι Ευβοείς έφτασαν το 750 περίπου π.Χ. και ανάμεσα στα άλλα έφεραν μαζί τους και τους γραπτούς χαρακτήρες του ευβοϊκού αλφαβήτου τους οποίους παρέλαβαν χωρίς αλλαγές οι ντόπιοι για να δημιουργήσουν το μετέπειτα λατινικό αλφάβητο. Τα γράμματα C, F, L, P (Pι), R, S, X, (εξ) που διαφοροποιούν το λατινικό αλφάβητο από το ελληνικό, προέρχονται από το ευβοϊκό αλφάβητο της Κύμης.

Αξιοθέατα

Κοινότητες Δ.Ε. Κύμης

Ανδρονιάνοι
Άνω Ποταμία
Βίταλα
Ενορία
Καλημεριάνοι
Μαλετιάνοι
Μετόχι
Οξύλιθος
Your Content Goes Here
Πλατάνα
Your Content Goes Here
Πύργος
Your Content Goes Here
Ταξιάρχες
Your Content Goes Here