• 28/12/1836: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Διρφύων.
  • 11/ 1840: Καταργείται ο Δήμος Διρφύων και ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Ληλαντίων.
  • 13/01/1875: Ο οικισμός υπάγεται και πάλι στο Δήμο Διρφύων.
  • 10/01/1876: Οι Δήμοι Ληλαντίων και Διρφύων ενώθηκαν σε ένα Δήμο, το Δήμο Ληλαντίων και ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Ληλαντίων.
  • 14/08/1882: Ο Δήμος Ληλαντίων μετασχηματίζεται πάλι στους Δήμους Ληλαντίων και Διρφύων και ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Διρφύων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Μετοχίου Διρφύων. Ταυτόχρονα ο οικισμός Κούτουρλα υπάγεται στην κοινότητα.
  • 19/03/1961: Αναγνωρίζεται ο οικισμός Αγιοι Απόστολοι και υπάγεται στην κοινότητα.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Μετοχίου, με τους οικισμούς Μετοχίου,Κούτουρλα, Άγιοι Απόστολοι και Παραλία καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κύμης.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 19η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 371 κατοίκους) και 2η από πλευράς έκτασης με 47.167 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται από τριμελές Τοπικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού φαίνεται να προέρχεται από την αρχική κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου (καθολικό του χωριού), η οποία έγινε σε χώρο που προϋπήρχε μοναστηριακό οίκημα «Μετόχι». Το Μετόχι αυτό πιθανότατα να ανήκε στη μονή του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτη. Το σωζόμενο καθολικό της μονής αυτής βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή βόρεια του χωριού.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας από την υποδούλωση στους Τούρκους, στο Μετόχι οχυρώθηκαν σε θέσεις της περιοχής λίγοι Έλληνες που στρατολόγησε ο Νικόλαος Κριεζώτης, όταν διαλύθηκε το ελληνικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια των Ψαχνών. Τον Αύγουστο του 1822 κατάφεραν ν’ αντισταθούν πολλές μέρες σ’ ένα ισχυρό εχθρικό σώμα πεζών και καβαλάρηδων που έστειλε ο Ταρκατζής πασάς εναντίον τους. Επέδειξαν τέτοιο θάρρος οι Έλληνες στον αγώνα τους, ώστε βγαίνοντας από τα οχυρώματά τους επιτέθηκαν κατά των Τούρκων. Η επιστροφή τους μετά την επίθεση, για να είναι πιο αποτελεσματική, συνοδεύτηκε από το σπάσιμο πολλών κυψελών μελισσών που ήταν διάσπαρτες στην περιοχή. Οι μέλισσες έπεσαν αγριεμένες πάνω στους Τούρκους, οι οποίοι και υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την καταδίωξη των Ελλήνων.
Διασχίζοντας κανείς κατά μήκος το ποτάμι του χωριού και σε υψόμετρο 470 μ., φτάνει στο εντυπωσιακό σπήλαιο «Κολέθρα» με τους καταρράχτες από υπόγειο ποτάμι που το διαρρέει και μια ακόμη σπηλιά (στο βουνόλοφο «Εφταός») με σταλακτιτικό διάκοσμο. Η είσοδος της σπηλιάς είναι εντυπωσιακή, με άνοιγμα 15×8 μέτρα περίπου. Μέσα στο σπήλαιο και, ενώ οι διαστάσεις του μεταβάλλονται συνεχώς, υπάρχει υπόγειο ποτάμι, που σχηματίζει καταρράχτη.

Η Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου Διρφύων έχει συνολικά 371 κατοίκους (απογραφή 2021).

Ο οικισμός Μετόχι, με 226 κατοίκους, είναι χτισμένος στις όχθες του Μετοχιάτη ποταμού, μέσα σε μια καταπράσινη χαράδρα και στη σκιά των βουνών Μεσοβούνι και Σκοτεινή. Οι ντόπιοι το λένε και «το σπίτι του Θεού», γιατί ότι φυτεύεις πιάνει. Είναι άλλωστε γνωστό για τα κεράσια του, αλλά όχι μόνο γι’ αυτά. Εδώ θα βρείτε όλων των ειδών τα αρωματικά φυτά και βότανα, όπως τσάι του βουνού, εξαιρετικής ποιότητας. Μήλα, αχλάδι, σταφύλια, οπωροκηπευτικά όλων των ειδών, δασικά προϊόντα πολλών ειδών, αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα όλων των ειδών, όπως ξεχωριστή φέτα (πρόβεια και κατσικίσια), μυζήθρα κ.λπ.

Η αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία διαμορφώνεται από τα διώροφα συνήθως κτήρια που καλύπτονται με στέγη, χωρίς όμως ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία. Τα σπίτια του είναι γραφικά διώροφα λιθόχτιστα. Βουνό και θάλασσα συνδυασμένα στην ιδανικότερη μορφή τους.

Το χωριό, που είναι 20 λεπτά από την Κύμη, το διασχίζει ποταμός από την πηγή Κολέθρα που εκβάλλει στην παραλία Μετοχίου. Βουνό και θάλασσα είναι συνδυασμένα στην ιδανικότερη μορφή τους. Γραφικές παραλίες με άμμο (όπως η παραλία Μετοχίου και οι Βαμβακιές) αγκαλιασμένες από καταπράσινα τοπία, πεντακάθαρες θάλασσες, χωρίς ενοχλητική πολυκοσμία. Όλα αυτά υπό τη δεσποτική παρουσία της οροσειράς της Δίρφης. Από το Μετόχι συνεχίζει ο δρόμος  για Χιλιαδού. Στο Μετόχι θα βρείτε και το σπήλαιο, Κολέθρα – Τρύπα.

Οι κάτοικοι του Μετοχίου, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, υπήρξαν πάντα και συνεχίζουν να είναι οι παραδοσιακοί τροφοδότες της Κύμης σε γαλακτοκομικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστά στην Εύβοια, και γενικότερα, είναι τα Μετοχιάτικα κεράσια. Η συγκομιδή τους γιορτάζεται με την ετήσια και γνωστή σε όλο τον νομό γιορτή κερασιού στις αρχές του Ιουνίου.

Ο οικισμός Κούτουρλα, που ανήκει στο Μετόχι, είναι αληθινά ένα μπαλκόνι ανάμεσα σε δύο υψώματα. Βρίσκεται δυτικά της Κύμης, έχει τα σπίτια του ανάμεσα στις κερασιές, εικόνα εντυπωσιακή για τον επισκέπτη. Παραδοσιακός οικισμός, με 55 κατοίκους, βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων με σπίτια πλινθόκτιστα με κεραμίδια. Ευλογημένος γραφικός τόπος, κυριολεκτικά πνιγμένος στο πράσινο. Έχει εξαιρετική θέα στις απότομες πλαγιές του Ξεροβουνίου και χάνεται μέσα στις κερασιές, τις καστανιές και τις καρυδιές. Συνδυάζει καταπληκτικά βουνό και θάλασσα, καθώς απέχει μόλις 6 χλμ. από την παραλία της Χιλιαδούς, μια από τις γνωστότερες παραλίες της Εύβοιας. Το «Κουτρουλομετόχι» υπάχθηκε το 1836 στον τέως Δήμο Διρφύων.
Ο οικισμός Άγιοι Απόστολοι υπάγεται στο τοπικό διαμέρισμα Μετοχίου Διρφύων με 74 κατοίκους το 2021. Οικισμός κτισμένος στη βουνοπλαγιά, πνιγμένος σε βελανιδιές και καστανιές.
Ο οικισμός Παραλία Μετοχίου υπάγεται στο τοπικό διαμέρισμα Μετοχίου Διρφύων. Κατά την απογραφή του 2021 είχε 16 κατοίκους. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε στις 18/03/2001 και υπάχθηκε στο τοπικό διαμέρισμα Μετοχίου Διρφύων.

  • Όσιος Νικόλαος Σικελιώτης (και ο πλησίον αυτού Ι.Ν. Αγίου Ταξιάρχη): Παλιά μονή, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Νικόλαο Σικελιώτη, τον τοπικό άγιο, ο οποίος και την έκτισε.  Ο Όσιος Νικόλαος Σικελιώτης καταγόταν από την Σικελία και έζησε πριν από τον 11ο αιώνα.  Σύμφωνα με την παράδοση ο θαλαμοειδής τάφος, που υπάρχει εκεί, καλύπτει το σώμα του Αγίου. Κατασκευάστηκε, όταν  ανακαλύφθηκε  το σώμα του Αγίου γύρω στα 1857. Λειτούργησε πιθανόν ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στον χώρο υπάρχουν δύο ναοί: ο Άγιος Νικόλαος και το παλαιότερο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών.
  • Παναγία Χιλιαδού: Οι πληροφορίες που υπάρχουν για την ιστορία της είναι λιγοστές και χρονολογούνται από το 1800 και ύστερα. Η παράδοση θέλει η Μονή της Παναγίας στα Έρια και η Μονή Χιλιαδού να είναι του ίδιου κτήτορα. Αν λοιπόν είναι έτσι, τότε και τα δύο Καθολικά είναι κτίσματα του Β’ μισού του 12ου αι. μ.Χ. Σώζεται σήμερα Βυζαντινός ναός, είναι σταυρεπίστεγος με υπερύψωση τμήματος της στέγης. Σύμφωνα με την παράδοση είναι η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, από όπου και το όνομα. Υπήρχε μονή που λειτουργούσε ως τις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Ζωοδόχου Πηγής (Λίζου).
  • Αγία Παρασκευή Οικισμού Κούτουρλα.
  • Παναγία του Βροντά: Ή αλλιώς Ναός της Γέννησης της Παναγίας. Είναι μονόχωρη, καμαροσκέπαστη με πλάκες σχιστόλιθου. Η τοιχοδομία είναι από αργούς λίθους με πολύ ασβέστη. Η κόγχη του Ιερού είναι ημικυκλική με μικρό φεγγίτη. Παλιά το Ιερό έφερε αγιογραφίες.
  • Θέση «Δαφνούλα: Στην Παραλία Mετοχίου, υπήρχε κατά την αρχαιότητα οικισμός που απλωνόταν στην πλαγιά του δυτικού λόφου και που έφερε το όνομα «Δαφνούλα». Σώζονται μάλιστα θεμέλια κτηρίων και πλήθος οστράκων από την κλασική μέχρι και την Βυζαντινή εποχή. Η παράδοση αναφέρει ότι εδώ υπήρξε μια αρχαία πόλη, που το μεγαλύτερο τμήμα της καταποντίστηκε στο Αιγαίο.
  • Θέση «Πύργος: Επάνω στο δυτικό λόφο από την Παραλία Μετοχίου, σε ύψος 160 μέτρων, υπήρχε κλασικός πύργος, του οποίου σώζονται τα θεμέλια, που αποτελούνται από μεγάλους ογκόλιθους. Η θέση σήμερα ονομάζεται «Πύργος» ή «Πυργάκι».

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι

  • Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μετοχίου Διρφύων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου «Όσιος Νικόλαος Σικελιώτης».
  • Αγροτικός Σύλλογος Μετοχίου.
  • Αγροτικός Δασικός Συν/σμός Μετοχίου.
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μετοχίου «Όσιος Νικόλαος Σικελιώτης».
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Μετοχίου.
  • Σύλλογος Γυναικών Μετοχίου.
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Γιορτή Κερασιού».
  • Α.Ο. Μετοχίου Διρφύων

Εκδηλώσεις

  • Γιορτή Κερασιού. Γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου.
  • Κούλουμα.

Κοινότητες Δ.Ε. Κύμης

Ανδρονιάνοι
Άνω Ποταμία
Βίταλα
Ενορία
Καλημεριάνοι
Μαλετιάνοι
Μετόχι
Οξύλιθος
Your Content Goes Here
Πλατάνα
Your Content Goes Here
Πύργος
Your Content Goes Here
Ταξιάρχες
Your Content Goes Here