• 1911: Βρίσκουμε την πρώτη αναφορά του οικισμού Κάτω Ποταμιά που υπαγόταν στο δήμο Κυμαίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Κάτω Ποταμιάς. Ταυτόχρονα ο οικισμός Πλατάνα υπάγεται στην κοινότητα Κάτω Ποταμιάς.
  • 16/10/1940: Ο οικισμός Πλατάνα ενώνεται με τον οικισμό Κάτω Ποταμιά.
  • 24/11/1966: Ο οικισμός Κάτω Ποταμιά μετονομάζεται σε Πλατάνα και η κοινότητα σε κοινότητα Πλατάνας.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Πλατάνας, με τον οικισμό Πλατάνα, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κύμης.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Πλατάνας (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 18η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 392 κατοίκους)  και 47η από πλευράς έκτασης, η μικρότερη, με 1.325 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό Συμβούλιο.

Σε τούρκικα φορολογικά κατάστιχα ανάμεσα στα χωριά «Αγία Κούμη και Ποταμία» και «Καστέλα Βαλά» απογράφεται το χωριό “platanana” που η η Ε.Μπαλτά το ταυτίζει με την Πλατάνα. Όμως το χωριό στην σημερινή του θέση χτίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ονομαζόταν Κάτω Ποταμία. Πιθανά το όνομα του προέρχεται από τα πλατάνια (δέντρα) που υπάρχουν σε αυτόν. Τα πρώτα κτίσματα εδώ ήταν μερικοί ταρσανάδες που ανήκαν σε Ποταμιώτες καραβοκύρηδες
Καθοριστικό σημείο στην ανάπτυξη της Πλατάνας ήταν η επιλογή της παραλίας της ως μέρος φόρτωσης του λιγνίτη το 1875, όπου και κατασκευάστηκε ο μόλος που σήμερα στην Πλατάνα είναι γνωστός ως «μουράγιο».
Το 1870 η “Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρία” που ανέλαβε την αποκλειστικότητα της εκμετάλλευσης και διακίνησης του λιγνίτη της Κύμης, αποφάσισε να κατασκευάσει μεγάλες αποθήκες στα βόρεια των εκβολών του ποταμού “Μέλα”, ιπποσιδηρόδρομο από το “Έντζι” μέχρι την Πλατάνα και μόλο για την φόρτωση του κάρβουνου στα πλοία. Λίγο αργότερα έχτισε την κατοικία του εκάστοτε διευθυντή της, το επονομαζόμενο από τους ντόπιους και “Παλατάκι”. Στα 1890 άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα σπίτια βόρεια και νότια από τις εκβολές του ποταμού “Μέλα”.
Με την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Παραλία της Κύμης, μεταφέρθηκε εκεί η φορτοεκφόρτωση του κάρβουνου στα 1914 και έχασε έτσι το προνόμιο αυτό η Πλατάνα. Έκτοτε και σε συνδυασμό με την φθίνουσα πορεία του εμπορίου κρασιού, το χωριό μπήκε σε περίοδο κάμψης.
Στα 1935 κατασκευάστηκε η γέφυρα,η οποία και ένωσε το βόρειο με νότιο τμήμα των εκβολών του ποταμού “Μέλα”. Μέχρι τότε η συγκοινωνία – επικοινωνία γινόταν με τη χρήση βάρκας.
Στα 1966 η περιοχή από “Κάτω Ποταμία”, ονομάσθηκε επίσημα Πλατάνα.
Από το 1980 μέχρι και σήμερα το χωριό παρουσιάζει ενδιαφέρουσα πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Ο παραλιακός οικισμός της Πλατάνας με 392 κατοίκους (απογραφή 2021) βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κύμης. Τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια της με την κόκκινη πέτρα εξακολουθούν να δίνουν και σήμερα ένα ξεχωριστό χρώμα, καθώς και οι εκβολές του ποταμού της «Σκοτεινής» με τη πετρόκτιστη γέφυρα. Έχει υπέροχη παραλία, με πολλές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι εκβολές του Μέλα με το γεφύρι και τις πάπιες, η γραφική παραλία με θέα το Αιγαίο, το ιστορικό μουράγιο, τα πολλά και ποικίλα καταστήματα, κάνουν το κύριο ψαροχώρι της Κύμης ένα όμορφο ήρεμο καταφύγιο. Ο μόλος, γνωστός και ως μουράγιο, κατασκευάστηκε το 1875 για την φορτοεκφόρτωση του λιγνίτη, που αργότερα τα πλοία πήγαιναν από τον «ρίχτη», που βρίσκετε τώρα στο λιμάνι της Κύμης.

Παραλίες

  • Η μία εντός του οικισμού
  • Η άλλη στην είσοδο του οικισμού λεγόμενη «Μεγάλη πέτρα»

Εκκλησίες

  • Η Αγία Σοφία
  • Η Αγία Παρασκευή
  • Οι Άγιοι Ανάργυροι

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι

  • Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, «η Αναγέννηση».

Εκδηλώσεις

  • Καλοκαιρινός χορός (τελευταίο Σ/Κ Ιουλίου)
  • Χριστουγεννιάτικος χορός στην Αθήνα ή την Πλατάνα
  • Εκδηλώσεις για τα παιδιά (Αύγουστος)
  • Μπάσκετ 3×3 (Αύγουστος)

Κοινότητες Δ.Ε. Κύμης

Ανδρονιάνοι
Άνω Ποταμία
Βίταλα
Ενορία
Καλημεριάνοι
Μαλετιάνοι
Μετόχι
Οξύλιθος
Your Content Goes Here
Πλατάνα
Your Content Goes Here
Πύργος
Your Content Goes Here
Ταξιάρχες
Your Content Goes Here