• 28/12/1836: Ο οικισμός Πύργος υπάγεται στο Δήμο Κοτυλαίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Πύργου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Καλλιανοί υπάγεται στην κοινότητα.
  • 16/10/1940: Ο οικισμός Καλλιανοί καταργείται.
  • 19/03/1961: Αναγνωρίζεται πάλι ο οικισμός Καλλιανοί
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Πύργου με τον οικισμό Πύργο καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κύμης.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Πύργου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 34η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 199 κατοίκους) και 45η από πλευράς έκτασης, με 2.175 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με ένα Τοπικό Σύμβουλο.

Ο Πύργος ανήκε στην περιοχή του Καστροβαλά. Έτσι ονομάζονταν όλα τα χωριά της περιοχής από τη γέφυρα της Σκοτεινής και βόρεια, εκτός από την Κύμη. Ο Πύργος είναι από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί το φυσικό κέντρο που κάλυπτε ο “Καστροβαλάς”, θα πρέπει να ήταν και διοικητικό κέντρο την περίοδο της τουρκικής κατοχής, καθότι αριθμούσε κοντά στις 70 οικογένειες Τούρκων. Στον Πύργο διέμενε Τούρκος στρατιωτικός διοικητής με τη φρουρά του και επίσης εβδομήντα οικογένειες Τούρκων, που έκτισαν τζαμί, πριν από την επανάσταση, στην κορυφή του λόφου, αφού γκρέμισαν οχυρό πύργο της κλασικής εποχής. Το τζαμί, καθώς και ο βενετσιάνικος πύργος γκρεμίστηκαν το 1884 από τους κατοίκους, για να οικοδομηθεί με τα δομικά υλικά τους ο ναός της Παναγίας.
Ο οικισμός του Πάνω Πύργου είναι χτισμένος στη κορυφή του λόφου, όπου και υπήρχε οχυρωματικός πύργος.
Η περιοχή είναι πλούσια σε παλαιοντολογικό υλικό και έχει προαναγγελθεί η ίδρυση Παλαιοντολογικού Μουσείου στον Πάνω Πύργο και συγκεκριμένα στο παλιό αρχοντικό “Χρυσανθόπουλου”.

Το χωριό Πύργος, με 196 κατοίκους (απογραφή 2021) είναι ένας όμορφος οικισμός στην κορυφή καταπράσινου λόφου,  νοτιοδυτικά της Κύμης. Το περιβάλλει ένα απέραντο δάσος από ελαιόδενδρα. Ο Πύργος γνώρισε μεγάλη ακμή, όταν λειτουργούσαν τα λιγνιτωρυχεία στο Έντζι.

Ο οικισμός φέρεται να ονομάστηκε έτσι από το μεσαιωνικό πύργο, που ήταν κτισμένος στην κορυφή του λόφου και δέσποζε του οικισμού. Δυστυχώς γκρεμίστηκε το 1880. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας πρέπει να ήταν έδρα του τοπικού άρχοντα.

Έχει πολλά παραδοσιακά σπίτια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το αρχοντικό του Χρυσανθόπουλου, όπου λειτουργεί το παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης, με τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου.

Ο οικισμός Καλλιανοί βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύμης και ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Πύργου, με 3 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ταξιαρχών-Κύμης, ανατολικά του Πύργου. Γραφικός οικισμός που αναπτύσσεται με ραχοκοκαλιά τον δρόμο και αποτελείται από μερικά καλά συντηρημένα σπίτια. Μικρός και χαριτωμένος με τάσεις νέας δόμησης.

Άγιος Νικόλαος στον Πύργο: Μονόχωρος ναός περίπου 2 χιλιόμετρα νότιο ανατολικά του χωριού Πύργος. Απλός βυζαντινός αρχιτεκτονικός τύπος. Ο μικρός ναός του Αγ. Νικολάου στα νότια του χωριού χτίστηκε και εικονογραφήθηκε κατά τον 13ο με 14ο αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι

Στην κοινότητα Πύργου δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Κύμης.

Εκδηλώσεις

Την παραμονή γεννήσεως του Αγίου Ιωάννη 23 Ιουνίου τελείται το έθιμο του Κλύδονα.

Κοινότητες Δ.Ε. Κύμης

Ανδρονιάνοι
Άνω Ποταμία
Βίταλα
Ενορία
Καλημεριάνοι
Μαλετιάνοι
Μετόχι
Οξύλιθος
Your Content Goes Here
Πλατάνα
Your Content Goes Here
Πύργος
Your Content Goes Here
Ταξιάρχες
Your Content Goes Here