• 28/12/1836: Ο οικισμός Πασσά υπάγεται στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Πασσά. Ταυτόχρονα ο οικισμός Λόκας υπάγεται στην κοινότητα.
  • 19/08/1954: Ο οικισμός Πασσά μετονομάζεται σε Άγιο Βλάσιος και η κοινότητα σε κοινότητα Αγίου Βλασίου.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Αγίου Βλασίου, με τους οικισμούς Άγιο Βλάση και Λόκα, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011: Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Βλασίου, (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 22η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 340 κατοίκους) και 31η από πλευράς έκτασης με 9.921 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με Τριμελές τοπικό συμβούλιο.

Η ονομασία Άγιος Βλάσης και ο ναός έγιναν, όταν κάποιος πιστός, από άλλο χωριό ονειρεύτηκε τον Άγιο και σκάβοντας ξέθαψε μέσα από θάμνους την εικόνα του Αγίου. Στα Βυζαντινά χρόνια είχε την ονομασία «Παλιοπαναγιά».

Η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Βλασίου, με 340 κατοίκους (απογραφή 2021) χαρακτηρίζεται ημιορεινή, λόγω κλίσεων, με μέσο υψόμετρο 166 μέτρα ενώ η έκταση της είναι κυρίως βοσκότοποι.
Ο Άγιος Βλάσης με πληθυσμό 308κατοίκους, βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Κοτυλαίων. Στο χωριό λειτουργούν δύο παραδοσιακά καφενεία και μία ταβέρνα. Σε υψόμετρο 123 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή των Κονίστρων, κοντά στον οικισμό Άγιος Βλάσης, θα βρεθείτε σε ένα αξιοθέατο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ο λόγος για την πηγή Κολέθρα, μία από τις μεγαλύτερες πηγές στην Εύβοια και μία από τις κυριότερες πηγές ύδρευσης της εδαφικής περιφέρειας Κονιστρών.
Ο οικισμός Λόκα είναι χτισμένος στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και έχει 32 κατοίκους.

Σε υψόμετρο 123 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή των Κονίστρων, κοντά στον οικισμό Άγιος Βλάσης, θα βρεθείτε σε ένα αξιοθέατο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ο λόγος για την πηγή Κολέθρα, μία από τις μεγαλύτερες πηγές στην Εύβοια. Η πηγή βρίσκεται κάτω από έναν επιβλητικό βράχο, μέσα στον οποίο υπάρχει ένα υπόγειο σπήλαιο. Πρόκειται για τμήμα ενός συμπλέγματος που αποτελείται από μικρότερες πηγές, χείμαρρους και καταβόθρες. Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία, αφού έχει δημιουργηθεί ένα μονοπάτι 300 περίπου μέτρων, παράλληλα με τον χείμαρρο, που περνά από παλιά τεχνητά κανάλια που στέλνουν ακόμα το νερό στον παλιό νερόμυλο που θα βρείτε στο τέλος της διαδρομής. Ο τόπος είναι υπέροχος για μικρή βόλτα με μικρά παιδιά.

Άλλη πηγή της περιοχής είναι η πηγή Φλέγα, για την οποία υπάρχει επίσης μονοπάτι.

Στο χωριό θα βρείτε και μια εκκλησία η οποία φτιάχτηκε πριν από την τουρκοκρατία. Χάρη σε αυτήν ονομαζόταν το χωριό ως «Παλιοπαναγιά».

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό έχει δύο πολιτιστικούς συλλόγους, τον Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου «η ΠΑΧΑ», ενώ λειτουργεί και Τμήμα Μουσικής, Τμήμα Γυμναστικής και Θεατρική Ομάδα, με αρκετές παραστάσεις.

Οι βασικές εκδηλώσεις του χωριού είναι το εκπολιτιστικό τριήμερο με σύγχρονους χορούς που πραγματοποιείται το καλοκαίρι, μουσική βραδιά από παιδιά του χωριού, θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου, ενώ τον Αύγουστο πραγματοποιείται το πανηγύρι του χωριού.

Κοινότητες Δ.Ε. Κονιστρών

Άνω Κουρούνι
Αγιος Βλάσης
Βρύση
Κάδι
Κάτω Κουρούνι
Κήποι
Κρεμαστός
Μακρυχώρι
Your Content Goes Here
Mανίκια
Your Content Goes Here
Μονόδρι
Your Content Goes Here