• 28/12/1836: Ο οικισμός Κάδι υπάγεται στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 04/09/1848 : Ο οικισμός, αποσπάται από το Δήμο Κονιστρίων και υπάγεται στο Δήμο Κοτυλαίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Καδίου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Γιάννηδες υπάγεται στην κοινότητα.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Καδίου, με τους οικισμούς Κάδι και Γιάννηδες καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα του Καδίου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 27η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 313 κατοίκους) και 22η από πλευράς έκτασης με 17.467 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές τοπικό συμβούλιο.

Επειδή οι κάτοικοι του χωριού ήταν κτηνοτρόφοι, ο οικισμός πήρε το όνομα του από τη λέξη κάδι, κάδος. Δηλαδή το δοχείο στο οποίο διατηρείται το τυρί ή ξύλινο δοχείο μέσα στο οποίο χτυπιέται το γάλα.

Η Δημοτική Κοινότητα Καδίου με 313 κατοίκους (απογραφή 2021) χαρακτηρίζεται ορεινή, με μέσο υψόμετρο 208 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα.

Ο οικισμός Κάδι, με 216 κατοίκους, είναι κτισμένος σε δίλοφο και υπό την επιβλητική παρουσία των Κοτυλαίων. Στο Κάδι ανήκουν και οι δύο συνοικισμοί Καράδουνα και Τριβωλιάνοι. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ενετικός πύργος, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε και το όνομα του το χωριό. Είναι χτισμένος δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πριν από πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Ξεκινώντας από το Κάδι και ανεβαίνοντας στο ελατόδασος, γνωστό και ως «Καδίτικο», συναντάς στην αρχή θάμνους από αγριόκεδρο, φιλίκια και αρεούς. Στα αριστερά η απόκρημνη χαράδρα και δεξιά το απότομο βουνό. Μετά από 3,5 χλμ. βγαίνουμε από τη χαράδρα και συναντάμε κτήματα με κερασιές και καρυδιές. Μετά από 5 χλμ. συναντάμε το ελατόδασος.

Ο οικισμός Γιάννηδες έχει 97 κατοίκους, ένα μικρό γραφικό χωριό. Το όνομα του χωριού προήλθε από τους πρώτους οικιστές που είχαν όλοι το ίδιο όνομα. Το χωριό είναι «πνιγμένο» στο πράσινο με ελιές, μουριές, κερασιές και συκιές. Από τις συκιές του βγαίνουν τα περίφημα σύκα Κύμης. Στο χωριό μπορείτε να αγοράσετε σύκα, λάδι, μέλι και κτηνοτροφικά προϊόντα αρίστης ποιότητας.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ενετικός πύργος, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε και το όνομα του το χωριό. Είναι χτισμένος δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πριν από πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Το Μνημείο Πεσόντων βρίσκεται κοντά στον οικισμό Γιάννηδες. Το μνημείο του «Αγίου Συμεών», όπου στις 24 Μαΐου του 1944 οι Γερμανοί σκότωσαν 26 άτομα από τους Ταξιάρχες. Τα οστά των συμπατριωτών μας υπάρχουν ακόμα εκεί.

Τα χωριά είναι κατά μήκος στους πρόποδες της οροσειράς «Κοτυλαίων». Πάνω στο βουνό υπάρχουν πολλές σπηλιές. Άλλες έχουν εξερευνηθεί και άλλες όχι. Γι αυτό κάθε χρόνο έρχονται ομάδες σπηλαιολόγων (100-150 άτομα) Έλληνες και ξένοι και ψάχνουν για τις καινούριες σπηλιές.

Διαβάστε περισσότερα

  • Πολιτιστικός – εξωραϊστικός σύλλογος Καδίου,
  • Σύλλογος νέων Καδίου

Εκδηλώσεις

  • Γίνονται κάθε χρόνο δύο πανηγυρικές εκδηλώσεις. Η διοργάνωση γίνεται μέσω των συλλόγων που υπάρχουν.
  • Στο βουνό γίνονται αναβάσεις από αυτοκίνητα 4×4 και από μηχανές κρος.

Κοινότητες Δ.Ε. Κονιστρών

Άνω Κουρούνι
Αγιος Βλάσης
Βρύση
Κάδι
Κάτω Κουρούνι
Κήποι
Κρεμαστός
Μακρυχώρι
Your Content Goes Here
Mανίκια
Your Content Goes Here
Μονόδρι
Your Content Goes Here