• 28/12/1836: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 16/08/1912: Ορίζεται έδρα της κοινότητας Κρεμαστού.
  • 04/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Κρεμαστού, με τον οικισμό Κρεμαστό, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011: Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα του Κρεμαστού (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 41η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 95 κατοίκους) και 26η από πλευράς έκτασης με 12.771 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Εκπρόσωπο.

Το χωριό κατοικήθηκε στην εποχή της Ενετοκρατίας από βοσκούς των γειτονικών χωριών Τραχήλι και Γάγια. Στα δυτικά του χωριού μέσα σε κακοτράχηλη βραχώδη ρεματιά, υπάρχει βάραθρο με το όνομα «Τουρκοκάζανο» όπου οι Τούρκοι έριχναν τους … ανεπιθύμητους ραγιάδες.

Η Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστού έχει μέσο υψόμετρο 250 μέτρα και αγροτικό χαρακτήρα.
Ο οικισμός Κρεμαστός με 95 κατοίκους, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Χτισμένο σε υψόμετρο 230 μέτρων, πάνω σε πευκόφυτο λόφο, που δυστυχώς κάηκε το καλοκαίρι του 2007. Το όνομα του πιθανολογείται πως οφείλεται στη θέση του, «Κρεμαστόν», το οποίο διορθώθηκε σε «Κρεμαστός» το 1940.

Εκεί θα βρείτε τη «Μονή Κλιβάνου» (ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής), το αρχαιότερο ξωκλήσι. Κτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία, τον 16ο ή 17ο αιώνα. Κάποτε στην Μονή αυτή υπηρετούσαν καλόγεροι και τριγύρω της υπήρχαν τα πέτρινα κελιά που διέμενα, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής συνθέτουν ένα πολύ όμορφο τοπίο.  

Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι η λεγόμενη «Φραγκοσπηλιά», που βρίσκεται προς το Μακρυχώρι. Λέγεται ότι εκεί κρυβόντουσαν επί Τουρκοκρατίας.

Στον Κρεμαστό θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

  • Μονή Κλιβάνου: Η Μονή Κλιβάνου (Ζωοδόχου Πηγής), αν και έχει εγκαταλειφθεί πλέον, διατηρεί ακόμη αναλλοίωτα στοιχεία όπως τα πέτρινα κτίρια των μοναχών, τα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Τα πέτρινα κτήρια όπου άλλοτε ζούσανε μοναχοί, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ανατολικής Εύβοιας.
  • Σπήλαιο: Με προϊστορική πανίδα της Πλειστοκαίνου εποχής που ανακαλύφθηκε σε μικρή απόσταση από το χωριό. Στον οικισμό βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, όπου κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου γίνεται πανηγύρι. Δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, παρά μόνον δυο παραδοσιακά καφενεία και μία ταβέρνα. Η βρύση του Καλία. Πλινθόχτιστη βρύση με υπόστεγο, τη οποία χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες του χωριού για το πλύσιμο των ρούχων.

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό έχει τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις επί 8 ημέρες τον Αύγουστο. Επίσης δύο με τρεις φορές τον χρόνο γίνονται διάφορες γιορτές.

Κοινότητες Δ.Ε. Κονιστρών

Άνω Κουρούνι
Αγιος Βλάσης
Βρύση
Κάδι
Κάτω Κουρούνι
Κήποι
Κρεμαστός
Μακρυχώρι
Your Content Goes Here
Mανίκια
Your Content Goes Here
Μονόδρι
Your Content Goes Here