• 28/12/1836: Ο οικισμός Παρθένι υπάγεται στο Δήμο Ταμυνέων.
  • 12/02/1848: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896: Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Παρθενίου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Παναγιά υπάγεται στην κοινότητα.
  • 4/12/1997: η τότε κοινότητα Παρθενίου, με τους οικισμούς Παρθένι και Παναγία καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε ΔήμοΤαμυναίων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Παρθενίου (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 40η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 156 κατοίκους) και 13η από πλευράς έκτασης με 24.027 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Σύμβουλο.

Ένας από τους αρχαίους Δήμους της Ερέτριας ήταν το Παρθένιον, αφιερωμένος στη θεά Ήρα την παρθένο. Ο οικισμός ήταν κτισμένος στην τοποθεσία «Κάτω Παρθένι» ή «Κάτω Χωριό» όπου υπάρχει το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου και όπου σώζονται τα λείψανα αρχαίου ναού.
Υπάρχει και άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία έγινε η φύλαξη παρθένων νεανίδων στο φρούριο «Ερημόκαστρο» από τους γέροντες του οικισμού έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων και ατιμασθούν. Οι Τούρκοι όμως ανακάλυψαν την ύπαρξη αυτού του ιδιόμορφου παρθεναγωγείου με αποτέλεσμα τη σφαγή των γερόντων και το βιασμό των νεαρών κοριτσιών.

Τα δύο χωριά που αποτελούν την Δημοτική Κοινότητα Παρθενίου (με συνολικά 156 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021), το Παρθένι και η Παναγία, διαθέτουν φυσικό κάλος. Χαρακτηρίζεται ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο 332 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα.

Ο οικισμός Παρθένι με 110 κατοίκους ήταν ένας από τους αρχαίους Δήμους της Ερέτριας. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι και δίπλα του, μία παραδοσιακή βρύση από φυσικές πηγές που τρέχει άφθονο νερό όλο το χρόνο. Κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής είναι το ελαιόλαδο. Μάλιστα, το τοπικό ελαιοτριβείο, παρόλο που έχει εκσυγχρονιστεί, συντηρεί ως σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση στο λάδι. Υπάρχει επίσης η κάτω πλατεία, η οποία είναι κι αυτή πετρόχτιστη και έχει πηγές που τρέχουν όλο το χρόνο. Μέσα στο χωριό θα δείτε και το Πέτρινο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Ο οικισμός Παναγία με 46 κατοίκους, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από βοσκούς. Στα βόρεια του οικισμού, κάπου στο μέσο της διαδρομής Παναγία – Γυμνού, υπάρχει οροπέδιο με το όνομα Κουμάι. Η πλατεία του χωριού είναι περιποιημένη και έχουν γίνει λιθοδομές που αναδεικνύουν τον τοπικό χαρακτήρα. Εκεί θα βρείτε και τέσσερις κρήνες με νερό που προέρχεται από πηγή στο βουνό. Η διαδρομή πριν το χωριό έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και στην ρεματιά που απλώνεται νότια του οικισμού υπάρχουν πηγές.

  • Καστρί Παρθενίου: Βρίσκεται νότια του οικισμού σε λόφο με υψόμετρο 570 μέτρων, όπου και σώζεται περιφερειακό τείχος.
  • Θέση Τουρλί: Σε ένα μικρό λόφο, με την ονομασία Τουρλί, με υψόμετρο 655 μέτρων, υπάρχουν ενδείξεις ότι εκεί υπήρχε μεσαιωνικός πύργος.
  • Γέννηση της Θεοτόκου: Ο ιερός ναός της Γέννησης της Θεοτόκου αποτελεί το μεγαλύτερο ναό του Παρθενίου και κύριο χώρο εκκλησιασμού των κατοίκων και των επισκεπτών. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού. Εορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Γέννησης της Θεοτόκου, οργανώνεται πανηγύρι, το οποίο φημίζεται για την ποιότητα του φαγητού και το μέχρι πρωίας γλέντι.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογοι

  • Το χωριό Παρθένι έχει Πολιτιστικό Σύλλογο.

Εκδηλώσεις

  • Εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου με πανοραμική θέα. Πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις όπου συμμετέχει όλο το χωριό (χοροί, φαγητά, αγωνίσματα, κ.ά.).
  • Στο χωριό Παναγιά υπάρχει το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.
  • Στο χωριό Παναγιά επίσης υπάρχει και το Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Πανηγυρίζει την 1η Ιουλίου. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό (θέση Αέρι), έχει πανοραμική θέα και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις (μουσική, χοροί, φαγητά,κ.ά.).
  • Εκδήλωση του χωριού στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου. Ετήσιο πανηγύρι του χωριού για την Γέννεση της Θεοτόκου.
  • Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζει το Εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Κοινότητες Δ.Ε. Ταμυνέων

Άγιος Ιωάννης
Άγιος Λουκάς
Γαβαλάς
Θαρούνια
Παρθένι
Πράσινο
Τραχήλι