• 28/12/1836: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Ταμυνέων.
  • 12/02/1848: Ο οικισμός υπάγεται στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896: Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Θαρρουνίων.
  • 4/12/1997: η τότε κοινότητα Θαρρούνια, με τον οικισμό Θαρρούνια καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Ταμυνέων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Θαρρουνίων (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 47η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 48 κατοίκους) και 20η από πλευράς έκτασης με 18.105 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Σύμβουλο.

Πιθανολογείται ότι ο οικισμός κτίστηκε μετά το 1666, από τους κατοίκους του παλιού οικισμού που καταστράφηκε από πανώλη. Ο παλιός οικισμός ονομαζόταν «Κακή Πέτρα», στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Χαρούνια» ή «Χαρώνεια», από τις σπηλιές και τα βάραθρα που υπάρχουν στην περιοχή και θεωρούνταν ιερά του Χάρωνα ή του Πλούτωνα, που ήταν θεότητες του Άδη. Στην τοποθεσία «Πέτρα του Δράκου», κατά την παράδοση ζούσε ένας δράκος που περνούσε με σκοινί στην απέναντι χαράδρα.

Τα Θαρρούνια, με 48 κατοίκους (απογραφή 2021), είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, μέσα στη φύση. Είναι χτισμένο μέσα στη χαράδρα του χειμάρρου Χόνδρου, βόρεια του Παρθενίου και δυτικά του Τραχηλίου. Χτίστnκε το 1666 από τους εναπομείναντες κατοίκους του παλιού χωριού Κακή Πέτρα που αφανίστηκε από πανώλη.

Στην περιοχή υπάρχουν σπήλαια, με πιο γνωστό το σπήλαιο της Σκοτεινής, που ανακαλύφθηκε το 1974.

Στην αριστερή πλευρά του δρόμου προς τον οικισμό Τραχήλι, πάνω σε βραχώδες ύψωμα σώζεται μισογκρεμισμένος ενετικός πύργος, που μαρτυρεί την ύπαρξη βυζαντινού και φράγκικου οικισμού. Το όνομα Κουτρουλός ή Κουτρουλόπυργος. Πρέπει να ήταν μέρος ενός μικρού κάστρου του 14ου ή του 15ου αιώνα. Από κάτω βρίσκεται η νεότερη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στην περιοχή υπάρχουν σπήλαια, με πιο γνωστό το σπήλαιο της Σκοτεινής, που ανακαλύφθηκε το 1974. Μέσα στη Σκοτεινή ανακαλύφθηκε πανίδα Πλειστόκαινης περιόδου όταν ζούσε ο άνθρωπος της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, που ήταν κυνηγός αγρίων προϊστορικών ζώων. Βρέθηκαν επίσης οστά πολλών ζώων μεταξύ των οποίων και ένα απολιθωμένο μηριαίο οστό, που ανήκει στο Ημιόρθιο Ελληνοπίθηκο, ο οποίος έζησε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι πιο εξελιγμένος από του Δρυοπίθηκους και τους Μεσοπίθηκους, αντιπρόσωποί τους έχουν βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο (Μακεδονία, Πικέρμι κ.α.).

Στην αριστερή πλευρά του δρόμου προς τον οικισμό Τραχήλι, πάνω σε βραχώδες ύψωμα σώζεται μισογκρεμισμένος ενετικός πύργος, που μαρτυρεί την ύπαρξη βυζαντινού και φράγκικου οικισμού. Το όνομα Κουτρουλός ή Κουτρουλόπυργος. Πρέπει να ήταν μέρος ενός μικρού κάστρου του 14ου ή του 15ου αιώνα. Από κάτω βρίσκεται η νεότερη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος, ενώ αξίζει να δείτε και το παλαιό πέτρινο γεφύρι «Καμάρα».

Διαβάστε περισσότερα

Στα Θαρρούνια υπάρχει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Θαρρουνιατών, «Πρόοδος», ένας πολύ δραστήριος σύλλογος. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνει πανηγύρι. Με την προσπάθεια του συλλόγου η πλατεία του χωριού έχει διαμορφωθεί πολύ όμορφα γύρω από την πηγή και αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις στον επισκέπτη.

Εκδηλώσεις

  • Χοροεσπερίδα εκπολιτιστικού συλλόγου Θαρρουνίων.
  • Εορτασμός Αγίου Κωνσταντίνου, με μπουφέ στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας.
  • Εορτασμός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με ρεβυθόριζο και αγώνας δρόμου με έπαθλο πρόσφορο, τη λεγόμενη κουλούρα.

Κοινότητες Δ.Ε. Ταμυνέων

Άγιος Ιωάννης
Άγιος Λουκάς
Γαβαλάς
Θαρούνια
Παρθένι
Πράσινο
Τραχήλι