Μετά από 2.700 χρόνια, πολλές ανταλλαγές επισκέψεων, συνεργασίες ομάδων εργασίας και επιστημονικών φορέων, έγινε πράξη η επίσημη αδελφοποίηση δυο Δήμων: του Δήμου της ελληνικής Κύμης Ευβοίας και του Δήμου Bacoli από την Νάπολη της Ιταλίας, δηλαδή της ιταλικής Κύμης.
Η αδελφοποίηση έγινε στις 25 Απριλίου 1983
Πρόκειται για μια «πράξη» που έχει την αναφορά της στον ελληνικό πολιτισμό, στην αρχαία Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό με αφορμή τον πρώτο αποικισμό στο δυτικό κόσμο.
Εκεί οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν ένα είδος πολύμορφου πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος, την πρώτη ελληνική αποικία της Δύσης, την Κούμα.
Cuma – Κύμη: Η πρώτη Ελληνική αποικία στη Δύση
Η Cuma, είναι η πρώτη Ελληνική αποικία (770 π.χ. περίπου) που δημιουργήθηκε στη δύση από τους Κυμαίους, περιοχή που ανήκει στο σημερινό BACOLI της Ιταλίας. Αναφορά στην αρχαία Κύμη γίνεται τον 1ο αι. μ.Χ. από το Στράβωνα, ο οποίος γράφει ότι η ιταλική Κύμη, που βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολι, είναι ευβοϊκή αποικία και μάλιστα των Χαλκιδαίων και των Κυμαίων («Κύμη Χαλκιδαίων και Κυμαίων παλαιότατον κτίσμα (πηγή). Οι δε τον στόλον άγοντες Ιπποκλής ο Κυμαίος και Μεγασθένης ο Χαλκιδεύς διωμολογήσαντο προς σφας αυτούς, των μεν αποικίαν είναι, των δε την επωνυμίαν, όθεν μεν προσαγορεύεται Κύμη, κτίσαι δ’ αυτήν Χαλκιδείς δοκούσι»). Όπως διαφαίνεται από το απόσπασμα αυτό, οι κάτοικοι των ευβοϊκών αυτών πόλεων ήταν που ξεκίνησαν κατά το τελευταίο τέταρτο του 8ου αι. π.Χ. την περιπέτεια του αποικισμού της Δύσης και κατάφεραν να ξεπεράσουν μέσω της θαλάσσιας οδού τα εμπόδια της κάλυψης μιας τεράστιας για την εποχή εκείνη απόστασης και τους κινδύνους ενός άγνωστου κόσμου.
Στην Πιθηκούσα (Pithecusae), στην σημερινή νήσο Ίσκια έφθασαν το 770 π.Χ. περίπου, οι Έλληνες από τις πόλεις της Εύβοιας Χαλκίδα, Ερέτρια και Κύμη.
Από εδώ, την Πιθηκούσα, οι Ευβοείς ξεκίνησαν για την εύφορη και πανέμορφη περιοχή της Καμπανίας. Με βάση «μεταβατική» την Πιθηκούσα δημιούργησαν την Κούμα (Κύμη), την πρώτη οργανωμένη ελληνική αποικία στη δύση πριν από 2.700 χρόνια.
Η αρχαία ΚΥΜΗ (Cuma), η πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση, την εποχή της ίδρυσής της, καταλάμβανε την γεωγραφική περιοχή του όρους της Κούμας, που στην κορυφή του ανέτειλε η Ακρόπολη και επεκτεινόταν μέχρι τις δυτικές πλαγιές του όρους Γκρίλλο (Grillo).
Στο σημερινό Δήμο του Μπάκολι (Bacoli) περιλαμβάνεται και ανήκει η περιοχή της πρώτης ελληνικής αποικίας στη δύση. Ο δήμος πήρε το όνομά του από τους άθλους με τους «στάβλους για τα βόδια» του μυθικού ήρωα Ηρακλή (Bauli- Bacoli). Το λιμάνι του Μιζένο ήταν ένας κρίκος στο «σύστημα» ελέγχου της Κούμας στον κόλπο της Νάπολης. Ο έλληνας τραγικός ποιητής Λυκόφρων, από τη Χαλκίδα (Licofrone) (Χαλκίδα 325 – 250 π.Χ.) έγραφε για το λιμάνι της Κούμας: «σίγουρο καταφύγιο για τα πλοία». Αυτή η σημαντική και στρατηγική θέση του λιμανιού αποτέλεσε έναν από τους λόγους που έκαναν τον Αννίβα στα τέλη του ΙΙΙ αιώνα ν΄αποφασίσει την καταστροφή του. Για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν η «σπονδυλική στήλη», η έδρα του μεγαλύτερου στόλου της Μεσογείου.
Επίσημες επισκέψεις
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανωθεί αρκετές επίσημες εκατέρωθεν επισκέψεις στις δύο πόλεις.
Η τελευταία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την αδελφοποίηση με την Κύμη.
Ειδικότερα, αντιπροσωπεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Μπαράκο και με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Κύμης, Αργύρη Πάφρα, Πολιτισμού και Παιδείας, Σοφία Βότση και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΚΑ, Γιώργο Παπαδιόχο, επισκέφθηκε το Bacoli από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2024 για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, ενώ υπογράφηκε και ένα Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο μεταξύ άλλων οι δύο Δήμοι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση της αδελφοποίησης.
Σημειώνεται ότι η αδελφοποίηση Κύμης – Bacoli υπογράφηκε στις 25 Απριλίου του 1983 και τα 40 χρόνια συμπληρώθηκαν το 2023, αλλά λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα μας, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν για φέτος.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου αδελφοποίησης Bacoli- Κύμη, Samuele Elio Guardascione και τον γιατρό, Γιάννη Δαουράκη, τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Cuma και της Κύμης, εδώ και πολλά χρόνια.
Την Παρασκευή 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου του Bacoli, Dr. Josi Gerardo Della Ragione με τον Δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου, Νίκο Μπαράκο, οι οποίοι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο Δήμων σε τομείς όπως της παιδείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του εμπορίου, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλους.
Το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου, στην ομιλία του, με αυτή την επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία να επισφραγίζουμε και να ανανεώνουμε την ιστορική και διαχρονική μας σχέση, με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας, με το οποίο μεταξύ άλλων δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε όλες τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση της αδελφοποίησης.
«Εκπληρώνοντας το καθήκον που αναλάβαμε το μακρινό 1983, ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε από κοινού ένα νέο σύγχρονο περιεχόμενο που θα της δώσει νέα ώθηση. Η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους μας, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας, μπορεί να αποδώσει πολλά στους τομείς όπως τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις καλές πρακτικές και την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών, συλλόγων κλπ». Παράλληλα σημείωσε: «Εμείς σήμερα με την παρουσία μας επισφραγίζουμε αλλά και ξαναχτίζουμε τη μεγάλη γέφυρα παραγωγικής επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων μας που έχουν πολλά κοινά, με κορυφαίο συνδετικό κρίκο την ιστορική μας ρίζα. Ευχαριστούμε πολύ για την άψογη φιλοξενία και την εξαιρετική διοργάνωση, που αποτελεί σταθμό για τη συνέχιση της συνεργασίας μας. Οι πόρτες του Δήμου μας αλλά και οι καρδιές μας θα είναι πάντοτε ανοιχτές για να σας υποδεχθούν όπως υποδέχεται μια οικογένεια τα μέλη της. Καλή αντάμωση στη Κύμη!»
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και η γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Ιταλία, κ. Αγγελική Κολοκυθά, η οποία ταξίδεψε από την Ρώμη στο Bacoli ειδικά για την εκδήλωση.
Επικαιροποίηση Αδελφοποίησης
Στις 24 Ιουλίου 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου αποφάσισε ομόφωνα την Επικαιροποίηση της Πράξης Αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Bacoli Ιταλίας, μετά από 40 έτη αγαστής συνεργασίας, ως επιστέγασμα των ισχυρών και μακραίωνων ιστορικών δεσμών των δύο πόλεων.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 4 παρ. 2β.του Ν.3345/2005 (ΦΕΚ 138 Α) του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία και ενέκρινε την επικαιροποίηση της αδελφοποίησης, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 583/16.9.2024 απόφαση της τριμελούς Επιτροπής.
Η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής είναι απαραίτητη για να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή Προγράμματα, πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με τις αδελφοποιήσεις πόλεων.