Ανακύκλωση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα απόβλητα ή τα χρησιμοποιημένα υλικά μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα. H διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή των διαφόρων υλικών (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί κ.λπ.) και στη συνέχεια γίνεται η εισαγωγή αυτών στο σύστημα ανακύκλωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν ανακυκλώνονται όλα τα υλικά, όπως τα χρώματα, τα εντομοκτόνα κ.ά., καθώς θεωρούνται επιβλαβή ή τοξικά και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης από χρησιμοποιημένα υλικά όπως: μπαταρίες, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, με στόχο την μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Στον Δήμο μας θα βρείτε μπλε κάδους ανακύκλωσης, ειδικούς κάδους για γυαλί και σύντομα μωβ κάδους, που σημαίνει ότι οι Δημότες μας μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν τα ενδύματα & υποδήματα που δεν χρειάζονται
Σύμφωνα με τον Νόμο 2939/01, προβλέπεται η κατάρτιση εξαετών συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε.Α.Α. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ) και των Ο.Τ.Α., οι οποίες σκοπό έχουν να χρηματοδοτηθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οφέλη ανακύκλωσης
Η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα είναι απαραίτητη και συνίσταται στη ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων της χωματερής σε ποσοστό 50% και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους. Η ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον πανάκεια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και του κόστους. Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων. Με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
Ενδεικτικά, η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δέντρα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 18 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους του 2025 όσον αφορά την επανάχρηση και την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και όλων των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και στον στόχο υγειονομικής ταφής για το 2035 καθώς διαχειριστικά προβλήματα και χρόνιες παθογένειες φράσσουν τον δρόμο της χώρας προς μια κυκλική οικονομία.
Σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης στην χώρα μας διαμορφώνεται στο 20%, αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι 50% ενώ στόχος της κυβέρνησης (ν.4819/2021) είναι η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035 και η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030. Όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2035, μόνο το 10% των οικιακών απορριμμάτων (μετά από επεξεργασία) θα μπορεί να οδηγείται σε ταφή ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 80%.
Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση
Η ανακύκλωση προστατεύει το περιβάλλον, μειώνοντας απόβλητα και εξοικονομώντας πόρους, χρήματα και ενέργεια. Περιορίζει ρύπανση και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης, αλλά απαιτείται και η σωστή συμμετοχή των δημοτών για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ότι οι ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ είναι ΜΟΝΟ για Πλαστικές, Γυάλινες, Αλουμινένιες, Λευκοσιδήρου και Χάρτινες ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ.
ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ:
- οικιακά σκουπίδια
- σπασμένα γυαλιά
- λερωμένες χάρτινες συσκευασίες έτοιμου φαγητού
- σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες
- κομματάκια βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί, λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού
- λερωμένα κουτιά χυμών
- πλαστικά αντικείμενα όπως παιχνίδια, κρεμάστρες, βούρτσες, cd, οδοντόβουρτσες,
- ξύλινα αντικείμενα,
- συρμάτινα αντικείμενα όπως κρεμάστρες,
- ηλεκτρικά ήδη οικιακής χρήσης,
- γάντια,
- λάμπες,
- μπαταρίες,
- μελάνια,
- ξυραφάκια,
- ρούχα, παπούτσια και άλλα υφάσματα (υπάρχουν ειδικοι Μωβ Κάδοι),
- δερμάτινα αντικείμενα,
- οικοδομικά υλικά,
- υπολείμματα τροφών,
- κλαδιά δέντρων, χόρτα,
- ενέσεις η άλλα ιατρικά απόβλητα. κ.α
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ μας δεύτερο κάδο ή τσάντα για τα ανακυκλώσιμα, έτσι ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ τα απόβλητα προς ταφή πάνω από 60%, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ όλες οι ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ (Αλουμινένιες, Λευκοσιδήρου, Πλαστικές, Γυάλινες και Χάρτινες) ΚΑΘΑΡΕΣ
- Συσκευασίες από Αλουμίνιο: π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
- Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο: π.χ. γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
- Συσκευασίες από Πλαστικό: π.χ. προϊόντα καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες (όχι βιοδιασπώμενες) κ.α.
- Συσκευασίες από Γυαλί: π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
- Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια: π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.α.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε τους παρακάτω εξίσου σημαντικούς κανόνες για σωστή ανακύκλωση:
- Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
- Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
- Να διπλώνουμε να συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια ειδικά των καταστημάτων και super market.
- Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
- Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
- Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
Οι παραβάτες βάση κανονισμού καθαριότητας του Δήμου θα τιμωρούνται.
Mωβ κάδοι ανακύκλωσης
Στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου έχουν τοποθετηθεί 50 μωβ κάδοι ανακύκλωσης, για ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ. Τα σημεία που θα βρείτε τους μωβ κάδους είναι τα εξής.
Στους μωβ κάδους τοποθετούνται μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης και λοιπά υφασμάτινα υλικά. Τα είδη που είναι καλής ποιότητας, θα δίνονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στα πλαίσια του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέρος επίσης εξ αυτών θα προωθείται στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Τα υπόλοιπα θα προωθούνται μαζί με τα βιομηχανικά απόβλητα.
Πως χρησιμοποιούνται οι Μώβ κάδοι:
- Τοποθετήστε τα ρούχα, παπούτσια ή άλλα υφασμάτινα προϊόντα σε μια καθαρή τσάντα
- Βεβαιωθείτε ότι η χειρολαβή είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετήστε την τσάντα σας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
- Σπρώξτε το χερούλι προς τα πάνω και βεβαιωθείτε ότι η τσάντα βρίσκεται μέσα στον κάδο.