Ανακύκλωση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα απόβλητα ή τα χρησιμοποιημένα υλικά μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα. H διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή των διαφόρων υλικών (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί κ.λπ.) και στη συνέχεια γίνεται η εισαγωγή αυτών στο σύστημα ανακύκλωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν ανακυκλώνονται όλα τα υλικά, όπως τα χρώματα, τα εντομοκτόνα κ.ά., καθώς θεωρούνται επιβλαβή ή τοξικά και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης από χρησιμοποιημένα υλικά όπως: μπαταρίες, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, με στόχο την μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Στον Δήμο μας θα βρείτε μπλε κάδους ανακύκλωσης, ειδικούς κάδους για γυαλί και σύντομα μωβ κάδους, που σημαίνει ότι οι Δημότες μας μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν τα ενδύματα & υποδήματα που δεν χρειάζονται

Σύμφωνα με τον Νόμο 2939/01, προβλέπεται η κατάρτιση εξαετών συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε.Α.Α. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ) και των Ο.Τ.Α., οι οποίες σκοπό έχουν να χρηματοδοτηθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οφέλη ανακύκλωσης

Η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα είναι απαραίτητη και συνίσταται στη ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων της χωματερής σε ποσοστό 50% και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους. Η ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον πανάκεια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και του κόστους. Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων. Με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Ενδεικτικά, η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δέντρα.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 18 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους του 2025 όσον αφορά την επανάχρηση και την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και όλων των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και στον στόχο υγειονομικής ταφής για το 2035 καθώς διαχειριστικά προβλήματα και χρόνιες παθογένειες φράσσουν τον δρόμο της χώρας προς μια κυκλική οικονομία.

Σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης στην χώρα μας διαμορφώνεται στο 20%, αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι 50% ενώ στόχος της κυβέρνησης (ν.4819/2021) είναι η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035 και η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030. Όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2035, μόνο το 10% των οικιακών απορριμμάτων (μετά από επεξεργασία) θα μπορεί να οδηγείται σε ταφή ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 80%.

Ανακυκλώσιμα Υλικά

Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι τα εξής:

  • Χαρτί, π.χ. εφημερίδες και περιοδικά
  • Χάρτινες συσκευασίες, π.χ. χαρτόκουτα
  • Γυαλί, γυάλινες συσκευασίες, π.χ. γυάλινες φιάλες
  • Μεταλλικοί περιέκτες, π.χ. κονσέρβες, αλουμινένια κουτάκια
  • Όλα τα πλαστικά δοχεία και οι πλαστικές συσκευασίες, π.χ. σακούλες
  • Ειδικά απορρίμματα όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Πως μπορώ να βοηθήσω στην ανακύκλωση;

Ποια υλικά μπορούμε να ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;

  • Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, ελέγχουμε αν έχουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.
  • Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες.
  • Γυάλινες συσκευασίες από νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων.
  • Πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, μεμβράνη περιτυλίγματος
  • Κουτάκια από λευκοσίδηρο, δηλαδή από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα.
  • Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, τα οποία αφαιρούμε από το μπουκάλι και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο (τα αφαιρούμε γιατί ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο).

Ποια υλικά δεν ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;

  • Τα σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Άρα σπασμένα μπουκάλια, ποτήρια, γυαλιά, δεν τα πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.
  • Χάρτινα κουτιά από συσκευασίες έτοιμου φαγητού (πχ πίτσα). Επειδή είναι γεμάτα λάδια και λίπη, δεν ανακυκλώνονται αλλά αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού.
  • Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σκισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα μικρά χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δυσκολεύουν τη διαδικασία.
  • Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού δεν ανακυκλώνονται, μάλιστα αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα υλικά που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στον κάδο.
  • Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ ή τα πήλινα κεσεδάκια γιαουρτιού. αυτά μπαίνουν στους κοινούς κάδους.
  • Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Τα πετάμε λοιπόν στους κοινούς κάδους.
  • Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν καθαρίζονται καθόλου εύκολα.
  • Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια περιέχουν πολλές προσμίξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.
  • Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
  • Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά της συσκευασίας τους. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Για να πετάξουμε ένα μεγάλο αντικείμενο επικοινωνούμε με την 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου Αθηναίων 1595 για να κλείσουμε ραντεβού αποκομιδής, η με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της Δημοτικής μας Κοινότητας.
  • Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους.
  • Διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι: γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, λάμπες, λαμπτήρες, μελάνια και τόνερ (τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά από διαφορετικά σημεία συλλογής), δοχεία από λάδια μηχανής, μπάλες (ποδοσφαίρου, κλπ.), κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, ενδύματα και υφάσματα γενικώς, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό και φωτογραφίες, ενέσεις και τα ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους (σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, κλπ), κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα.
  • Μάσκες και γάντια προστασίας μιας χρήσης

Πώς πετάμε τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο;

  • Αδειάζουμε και καθαρίζουμε τα κουτιά από υπολείμματα.
  • Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε, για να εξοικονομήσουμε χώρο στον κάδο.
  • Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας και τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση στο Δήμο μας

Στο Αλιβέρι 35
Στην Κύμη 25
Στις Κονίστρες 10
Στο Αυλωνάρι 10
Στα Κριεζά 10

Η ανυπαρξία χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία και την Εταιρεία Ανακύκλωσης μας αναγκάζει με δικά μας μέσα, (οχήματα-κάδους- ενημέρωση-μεταφορές), να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση πιλοτικά στις 5 πρωτεύουσες των Δημοτικών Ενοτήτων με προοπτικές επέκτασης σε όλο το Δήμο αργότερα. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε, χωρίς χρηματοδότηση (παρά το ότι θεσμικά ήταν επιβεβλημένη και η κρατική συμμετοχή αλλά και της Εταιρείας Ανακύκλωσης) διότι κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των προϊόντων, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό. Κάθε ένας μεμονωμένα και όλοι μαζί οφείλουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Με λίγη καλή θέληση και με ομαδική προσπάθεια η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα και στο Δήμο μας, απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής του κάθε πολίτη. Ολοι είμαστε υπεύθυνοι στο πρόβλημα των απορριμμάτων αλλά μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι στη λύση τους, στηρίζοντας καταρχήν τα προγράμματα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα καλούνται να μη ρίχνουν τα χαρτόκουτα στους μπλε κάδους σε αυτή την πρώτη φάση της εφαρμογής της ανακύκλωσης. Μπορούν να τα συμπιέζουν και να επικοινωνούν με το Δήμο για το πότε θα γίνεται η περισυλλογή τους.

Mωβ κάδοι ανακύκλωσης

Στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου έχουν τοποθετηθεί 50 μωβ κάδοι ανακύκλωσης, για ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ. Τα σημεία που θα βρείτε τους μωβ κάδους είναι τα εξής.

Στους μωβ κάδους τοποθετούνται μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης και λοιπά υφασμάτινα υλικά. Τα είδη που είναι καλής ποιότητας, θα δίνονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στα πλαίσια του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέρος επίσης εξ αυτών θα προωθείται στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Τα υπόλοιπα θα προωθούνται μαζί με τα βιομηχανικά απόβλητα.

 Πως χρησιμοποιούνται οι Μώβ κάδοι:

  • Τοποθετήστε τα ρούχα, παπούτσια ή άλλα υφασμάτινα προϊόντα σε μια καθαρή τσάντα
  • Βεβαιωθείτε ότι η χειρολαβή είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετήστε την τσάντα σας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
  • Σπρώξτε το χερούλι προς τα πάνω και βεβαιωθείτε ότι η τσάντα βρίσκεται μέσα στον κάδο.