21/05/2025

Φεστιβάλ «Της Τέχνης τα Ιάματα» στη μνήμη του Γεωργίου Παπανικολάου

Το Φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων Καλημεριάνων, Κύμης και Παραλίας.

Μουσική, τέχνες και ψυχοθεραπεία στην φύση, δημιουργική γραφή, κινηματογράφος, βιβλία, κόμικς, χορός, θέατρο, συναυλίες, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Ένα φεστιβάλ και μια αλυσίδα πολιτισμού  που ξεδιπλώνεται σ’ ένα πανέμορφο τόπο υποδοχής στην Κύμη και τα χωριά της. Μια ασυνήθιστη ομαδική προσπάθεια  με πολλές προκλήσεις  και δυσκολίες, αλλά και πολλή συγκίνηση και δημιουργικότητα, από μια παρέα φίλων στους Καλημεριάνους που ζουν μόνιμα εκεί ή που επέστρεψαν σε αυτή την γωνιά της Εύβοιας ή που συνειδητά την επέλεξαν για έναν νέο τρόπο ζωής μακριά από την μεγάλη πόλη.

Το Φεστιβάλ «Της Τέχνης τα Ιάματα» φιλοξενεί επιστήμονες και καλλιτέχνες ποικίλων κλάδων για να εκφραστούν δυναμικά σε μια εορταστική ατμόσφαιρα στην Κύμη της Κεντρικής Εύβοιας και τα χωριά της περιοχής. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Κουμιώτη πρωτοπόρο γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου και είναι κάτι περισσότερο από ένα τυπικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων: προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στα άτομα να καταδυθούν σε έναν ιδιαίτερο κόσμο δημιουργικότητας και προσωπικής μεταμόρφωσης.  Ξεκίνησε το 2024 με βασικό άξονα τη σύνδεση των τεχνών με την υγεία και περιλαμβάνει μουσική, χορό, θέατρο, αφήγηση και εικαστικές τέχνες, δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και το κοινό. Η ιδιαίτερη εστίαση στην ιαματική διάσταση των τεχνών καθιστά το Φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του πανελλαδικά.

Από την αρχαιότητα έχει διαπιστωθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι μια ανταποδοτική και ευεργετική εμπειρία, αφού πέρα από την αισθητική γοητεία δεν είναι απλώς πηγή διασκέδασης αλλά διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό. Οι τέχνες εμπλουτίζουν τις ζωές και τις κοινότητες, αφού προωθείται η φυσική κατάσταση, η πνευματική διαύγεια και η κοινωνική συνοχή. Στη λειτουργία του Φεστιβάλ η ενσωμάτωση των παραστατικών τεχνών παραμένει ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ολιστικής υγείας και τον εμπλουτισμό της ανθρώπινης εμπειρίας.

Το θέμα: Ένα ταξίδι στην κάθαρση

Στο πλαίσιο αυτό το 2025 εστιάζουμε στην έννοια και την εμπειρία της απελευθερωτικής ενέργειας που προσφέρει η τέχνη, αναδεικνύοντας το Φεστιβάλ «Της Τέχνης τα Ιάματα» σαν ένα όχημα για κάθαρση, ενισχύοντας τις συνδέσεις της κοινότητας και εξερευνώντας ουσιαστικές αφηγήσεις, ώστε οι εκδηλώσεις να παρέχουν έναν ζωτικό χώρο θεραπείας και μεταμόρφωσης. Η ιδιαίτερη αυτή θεματική κάνει το Φεστιβάλ να ξεχωρίζει από ανάλογες διοργανώσεις.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου

Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον πρωτοπόρο γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, του οποίου η ζωή δεν είναι απλώς μια αφήγηση επιστημονικών επιτευγμάτων αλλά και μια ιστορία προσωπικής λύτρωσης. Ξεπερνώντας πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δυσκολιών και του αρχικού σκεπτικισμού από την ιατρική κοινότητα, η ακλόνητη αφοσίωση του Παπανικολάου στην επιστημονική έρευνα οδήγησε τελικά σε ευρεία αποδοχή και αναγνώριση. Η επιμονή του λειτουργεί ως έμπνευση τόσο για ερευνητές όσο και για κλινικούς ιατρούς, αλλά και για όλους τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς μας τις δυνατότητες κάθε πρόκλησης για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανακάλυψης.

Ο στόχος

Οι πολυθεματικές δράσεις του Φεστιβάλ αποσκοπούν στην πολιτιστική συμβολή της Κεντρικής Εύβοιας μέσω της διασταύρωσης Τεχνών και Υγείας. Το Φεστιβάλ που είναι προσφέρεται ως πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών, επαγγελματιών υγείας και της κοινότητας, προκειμένου οι συμμετέχοντες σε ένα ασφαλές περιβάλλον να εξερευνήσουν από κοινού τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να ενισχύσει την ευζωία, να βιώσουν την ανανέωση και να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και των άλλων.

Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το 2025 περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνών και κάθε μια από αυτές φέρνει τον δικό της μοναδικό τρόπο αφήγησης ιστοριών αλλά και έκφρασης συναισθημάτων. Θεματικά, κινείται στους ακόλουθους οκτώ διακριτούς άξονες που περιλαμβάνουν 30 ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Α´. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ KYMI PALACE

20 Ιουλίου

ΤΙΤΛΟΣ: «Κατανοώντας την κάθαρση στις τέχνες και την ιατρική»

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη διασταύρωση τέχνης και ιατρικής και δίνει έμφαση στην κατανόηση της κάθαρσης, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι θεραπευτικές δυνατότητες της παραστασιακής εμπειρίας για ερμηνευτές και κοινό. Η συνάντηση, τιμώντας τον Γεώργιο Παπανικολάου, χρησιμεύει ως υπενθύμιση της δύναμης της επιμονής, της καινοτομίας της αφοσίωσης στην επιδίωξη της γνώσης και των καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας για όλους. Στον φιλόξενο χώρο του Kymi Palace η ημερίδα φέρνει κοντά καλλιτέχνες, μελετητές και θεραπευτές για να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες για την καθαρτική δύναμη των τεχνών.

Oμιλητές: Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Θανάσης Δρίτσας, Κωστής Ζουλιάτης, Μενέλαος Καραντζάς, Γιούλη Κόκκορη, Ξανθούλα Ντακοβάνου, Νίκος Ξυδάκης, Βασιλική Πετράκη, Σπύρος Τέγος, Αγνή Στρουμπούλη, Αγγελική Τουμπανάκη, Δημήτρης Τσοκάνης

Β´. EΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ «Δρ. ΠΑΠ. Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

6-16 Ιουλίου

Το συναρπαστικό ταξίδι ζωής του του κορυφαίου επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέσα από μια έκθεση των έργων κόμικς του βραβευμένου εικαστικού Πέτρου Χριστούλια που αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία του βιβλίου «Δρ. Παπ. Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν Παπανικολάου» που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές. Ο συγγραφέας και εικονογράφος μετά από εντατική έρευνα σε αρχειακές πηγές με ιδιαίτερη ευαισθησία διατηρώντας την ιστορική ακρίβεια, δημιουργεί μια δραματική ατμόσφαιρα όπου κινούνται τα πρόσωπα της αφήγησης μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής. Η νέα και πρωτότυπη προσέγγιση του Χριστούλια μέσα από την καθαρή οπτική αφήγηση προσφέρεται για μια πρώτη δυνατή γνωριμία αλλά και εμβάθυνση στο σπουδαίο πρωτοποριακό έργο του ευεργέτη της ανθρωπότητας Γεωργίου Παπανικολάου.

Στις 6 Ιουλίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο  του Χριστούλια στον χώρο του Μουσείου. Η εργασία του Χριστούλια τιμά το έργο του πρωτοπόρου γιατρού και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια στην Κύμη, τη γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου. Στην εκδήλωση συμμετέχει η Γιούλη Κόκκορη.

Στις 7 Ιουλίου ο Πέτρος Χριστούλιας σε ένα εργαστήριο στον χώρο του Μουσείου θα μυήσει  τους συμμετέχοντες στους ήρωες των κόμικς.

Γ´. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια σύνθεση μουσικών και ερμηνευτών, που κυμαίνονται από τοπικούς καλλιτέχνες έως διεθνούς φήμης ερμηνευτές. Η μουσική εκτείνεται σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένης της τζαζ, της λαϊκής, της παγκόσμιας μουσικής και του έντεχνου τραγουδιού, διασφαλίζοντας ότι στο πρόγραμμα υπάρχει κάτι για όλους. Οι παραστάσεις και οι επιτελέσεις έχουν σχεδιαστεί για να εμπνέουν και να προκαλούν συναισθήματα, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να αλληλεπιδρούν με τους καλλιτέχνες, να τραγουδούν, να χορεύουν και να συνδέονται με τον ρυθμό της στιγμής.

  1. ΣΥΝΑΥΛΙΑ | ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

Δευτέρα 21 Ιουλίου | 21.00

«Λογισμοί και διαλογισμοί. Μουσικές συνομιλίες Απόλλωνα και Διονύσου. Ένα θεραπευτικό μουσικό ταξίδι με ένα πιάνο και δύο φωνές»

Μια μουσική παράσταση που κινείται στη γέφυρα τέχνης και θεραπείας. Συνθέσεις του Θανάση Δρίτσα και της Ξανθούλας Ντακοβάνου που περιλαμβάνουν αυτοσχεδιασμό και αλληλεπίδραση με το κοινό. Παίζουν και ερμηνεύουν: Θανάσης Δρίτσας, Ξανθούλα Ντακοβάνου.

  1. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ | ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Τρίτη 22 Ιουλίου | 21.00

Αγνή Στρουμπούλη

«Οι πληγές είναι φωλιές λουλουδιών». Παράσταση αφήγησης μαγικών παραμυθιών. Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη.

Τα λαϊκά Παραμύθια, έχοντας αφομοιώσει την πνευματικότητα των αιώνων που προηγούνται, τολμούν να μιλήσουν για δυνατές εμπειρίες ζωής, αντινομίες, πληγές…

Μιλούν με μεταφορικό λόγο που φέρει μνήμη πυκνή και με εικόνες, που αφυπνίζουν όλες τις αισθήσεις μας.

Γνωρίζουν καλά ότι η λαχτάρα για ζωή μπορεί να διεισδύσει βαθιά, να βρει στο εμπόδιο τον καρπό, να συμφιλιώνεται με τις αντινομίες και να καταφάσκει στην εμπειρία – ζωή!

  1. ΣΥΝΑΥΛΙΑ | ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

Τετάρτη 23 Ιουλίου / 21.00

Κύμηδες

«Όλα του γάμου δύσκολα»

Μια μουσική διαδρομή με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια για τα όμορφα και τα δύσκολα των σχέσεων. Ερμηνεύουν: Χρήστος Καλογερογιάννης, Αλίκη Κατσαρού, Σταυρούλα Ταβουλάρη, Μάρκος Φιλιάνος, Χρήστος Ψυχογιός (Κύμηδες).

Συμμετέχουν μέλη του χορευτικού συλλόγου «Αξάνεμες» σε διδασκαλία Δημήτρη Τσοκάνη.

  1. PERFORMANCE | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΗΜΕΡΙΑΝΩΝ

Πέμπτη 24 Ιουλίου / 21.00

Παράσταση με τους σπουδαστές των βιωματικών εργαστηρίων στην τοπική κοινότητα. (Βλ. παρακάτω).

  1. ΣΥΝΑΥΛΙΑ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΗΜΕΡΙΑΝΩΝ

Παρασκευή 25 Ιουλίου / 21:00

Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κορίνα Λεγάκη

«Όταν τραγουδάς ψυχή μου»

Ένα μοναδικό ταξίδι μουσικής και ποίησης στο καλλιτεχνικό σύμπαν του σπουδαίου συνθέτη Γιώργου Ανδρέου αλλά και σε εξαίσια τραγούδια αναφοράς μεγάλων δημιουργών, όπως Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Ξαρχάκου, Σπανού σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, Θοδωρή Γκόνη, Νίκου Γκάτσου και άλλων σημαντικών ποιητών. Μια μουσική αφήγηση που εκφράζει την αγωνία του σήμερα, μιλάει απευθείας στην ανθρώπινη ψυχή και μας αφορά. Συνταξιδιώτες οι εκπληκτικοί ερμηνευτές Κορίνα Λεγάκη και Δημήτρης Ζερβουδάκης.

  1. ΣΥΝΑΥΛΙΑ | ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

Δευτέρα 28 Ιουλίου / 21.00

Αγγελική Τουμπανάκη, Θανάσης Σταυρίδης, Simone Mongelli

«Crossovers Duet»

Ένα εκρηκτικό μουσικό πρόγραμμα· σκοποί των Βαλκανίων, μελωδίες της Μεσογείου και της Ανατολίας αναμειγνύονται με σύγχρονη αρμονία, crossover αυτοσχεδιασμούς και βοκαλισμούς.

  1. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΜΗΣ
    Τρίτη 29 Ιουλίου / 21.00

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

«Γιατρός με το στανιό του Μολιέρου». Σκηνοθεσία: Ντίνος Ψυχογιός. Παράσταση σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών

Μετά την απόλυτη κωμωδία του αρχαίου θεάτρου, Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η οποία βραβεύτηκε από την Ένωση Κριτικών Ελλάδας στην κατηγορία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με το βραβείο καλύτερης παράστασης για το καλοκαίρι του 2024, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών επανέρχεται με μια ακόμη ξεκαρδιστική κωμωδία από το παγκόσμιο ρεπερτόριο: Γιατρός με το Στανιό του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Ντίνου Ψυχογιού και πρωτότυπη μουσική του Κώστα Μπουντούρη.

Ο Μολιέρος θεωρείται από τους μεγαλύτερους και επιδραστικότερους θεατρικούς συγγραφείς όλων των εποχών και σημείο αναφοράς για την νεότερη κωμωδία. Τα έργα του με τη ζωηρή και θαυμάσια περιγραφή ανθρωπίνων τύπων, χαρακτήρων και ηθών, αποτέλεσαν για την εποχή εκείνη αληθινή επανάσταση. Επέδρασσαν εξαιρετικά στην διαμόρφωση του νεότερου θεάτρου, προπάντων της κωμωδίας και συνεχίζουν να συγκινούν και στις μέρες μας το θεατρικό κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο «Γιατρός με το στανιό» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία εποχής, με αντικείμενό της τους γιατρούς που μέσα από τόσα θεατρικά έργα σατίρισε ο Μολιέρος. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1666 στο θέατρο Παλέ Ρουαγιάλ και θριάμβευσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει εφεξής το έργο το πιο πολυανεβασμένο και πολυπαιγμένο από τον ίδιο το Μολιέρο, που ερμήνευε μάλιστα το ρόλο του Σγκαναρέλου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Ντίνος Ψυχογιός

Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Μπουντούρης

Στίχοι: Ντίνος Ψυχογιός

Κινησιολογία: Αστέριος Πολυχρονίδης

Φωτισμοί: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης – Νίκος Βογιάρης

Διανομή

Γιάννης Σαμψαλάκης, Αστέριος Πολυχρονίδης, Γιώργος Καρύδας, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Αναγνώστου, Ελένη Καλαφάτη, Δημήτρης Λουιζίδης, Φανή Λύκου

  1. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

Κυριακή 3 Αυγούστου | 21.00

Κωνσταντίνος Ντέλλας

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»

Η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές. Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως  «το άρμεγμα του φεγγαριού». Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης  θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες της περιφέρειας του 19ου και 20ου αιώνα παρέμεναν σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών.

Αυτές οι «Γυναίκες της Γης»  που έμεναν αόρατες χρόνια ακόμα και για τους ερευνητές – αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου- προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, επιχειρώντας να φέρουν στη σκηνή το προσωπικό και συλλογικό αφήγημα του οικείου γηρασμένου θηλυκού σώματος. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από  παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και  ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

Συντελεστές

Δραματουργία – σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Ηχητικό περιβάλλον – πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη

Ερμηνεύουν: Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος, Μιχάλης Αναγνώστου

Δ´. CINE-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ | ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Το Φεστιβάλ ενσωματώνει μια ομάδα προβολών σε μια καινοτόμο εκδήλωση που συνδυάζει τη δύναμη του κινηματογράφου και τις αρχές της θεραπείας. Κατά την παρακολούθηση των ταινιών τα ερεθίσματα που προκαλούν οι ιστορίες μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά, βοηθώντας τους θεατές να ταυτιστούν με τους ήρωες, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ενσυναίσθηση και κατανόηση. Μέσα από μια προσεκτική επιλογή ταινιών θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν την πνευματική και σωματική υγεία, το συλλογικό τραύμα και την κάθαρση, την προσωπική ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευεξία, παρέχοντας στους θεατές την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτά τα ζητήματα μέσα από τον φακό της οπτικής αφήγησης, τις συζητήσεις με τους σκηνοθέτες και ειδικούς καλεσμένους.

  1. Τετάρτη 30 Ιουλίου / 21.00

Οι λουόμενοι. Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή (2008)

  1. Πέμπτη 31 Ιουλίου / 21.00

Οφειλή. Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης (2021)

  1. Παρασκευή 1 Αυγούστου / 21.00

Θολός βυθός. Σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη (2024)

  1. Σάββατο 2 Αυγούστου / 21.00

Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ινδαρές (2024)

  1. Δευτέρα 4 Αυγούστου / 21.00

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου

Ε´. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

14-17 Ιουλίου

Ο Γιάννης Χρήστου, μια πρωτοποριακή μορφή στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο μουσικό τοπίο. Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1926, στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, το έργο του φημίζεται για την καινοτόμο προσέγγιση και τις βαθιές φιλοσοφικές του βάσεις. Παρά τον πρόωρο θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 8 Ιανουαρίου 1970, μια μέρα πριν από τα 44α γενέθλιά του, οι συνθέσεις του συνεχίζουν να εμπνέουν μουσικούς και κοινό σε όλο τον κόσμο. Η εξερεύνηση νέων μουσικών γλωσσών και μορφών άνοιξε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές συνθετών. Τα έργα του έχουν παιχτεί παγκοσμίως, κερδίζοντας τον θαυμασμό για το βάθος και την πρωτοτυπία τους.

Ο Γιάννης Χρήστου παραμένει μια σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής. Η οραματική του προσέγγιση και η ικανότητά του να συνδυάζει τη μουσική με τη φιλοσοφική έρευνα συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν και να προκαλούν τους ακροατές. Καθώς αποτίουμε φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του, γιορτάζουμε όχι μόνο τα επιτεύγματά του αλλά και τη διαρκή επιρροή του στον κόσμο της μουσικής και όχι μόνο.

Το ειδικό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο συνθέτη εξερευνά τη μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής του. Το αφιέρωμα εστιάζει στις θεραπευτικές πτυχές του έργου του για να τιμήσει την κληρονομιά του αλλά και και να αναδείξει τη διαρκή συνάφεια των συνθέσεών του στον σημερινό κόσμο. Οι συμμετέχοντες στο αφιέρωμα καλούνται να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της μουσικής και την ικανότητά της να μας συνδέει με τον εσώτερο εαυτό μας. Περιλαμβάνει:

Δευτέρα 14 Ιουλίου

Εισήγηση και συζήτηση για τη ζωή, το έργο και τη φιλοσοφία του Γιάννη Χρήστου.

Προβολή της ταινίας Anaparastasis του Κωστή Ζουλιάτη.

Τρίτη 15, Τετάρτη 16 Ιουλίου

Επίκυκλος. Εργαστήριο μουσικής με εμψυχωτή τον συνθέτη που βασίζεται στη μέθοδο του Γιάννη Χρήστου.

Πέμπτη 17 Ιουλίου

Site Specific Performance. Παρουσίαση της παράστασης που θα δημιουργηθεί από όλους τους συμμετέχοντες Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας.

ΣΤ´. ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το Φεστιβάλ προσφέρει μια ποικιλία εργαστηρίων που παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες και επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως το θέατρο, η ανθρώπινη φωνή, η κίνηση και η ολιστική ευεξία. Μέσα από τις βιωματικές συνεδρίες παρέχονται εργαλεία για τεχνικές, για καλλιέργεια δεξιοτήτων, συναισθηματική απελευθέρωση και προσωπική ανάπτυξη. Στα μαθήματα οι τελετουργικές συναντήσεις σε κύκλο, η χρήση οργάνων και μουσικής, δημιουργούν μια κοινή ενωτική ατμόσφαιρα, καλλιεργούν κοινωνικούς δεσμούς και προσφέρουν ευκαιρίες για συλλογική θεραπεία.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΗΜΕΡΙΑΝΩΝ

  1. Σάββατο 24-Κυριακή 25 Μαΐου, Σάββατο 28-Κυριακή 29 Ιουνίου.

Δημιουργική γραφή-Δραματουργία. Διδάσκει ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης.

  1. Δευτέρα 7-Σάββατο 12 Ιουλίου.

Θέατρο και τοπική ιστορία. Συντονίζει και εμψυχώνει η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

  1. Δευτέρα 21-24 Ιουλίου.

Παραδοσιακός χορός. Καθοδηγεί οι δάσκαλοι χορού Δημήτρης Τσοκάνης και Βασιλική Πετράκη.

  1. Παρασκευή 18 Ιουλίου-24 Ιουλίου.

Κάποτε ριζώνουν τα λόγια. Εργαστήρι για τη αφήγηση μαγικών παραμυθιών. Διδάσκει η αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη,

  1. Παρασκευή 18 Ιουλίου-27 Ιουλίου.

«Φωνητικός Κύκλος». Από το εγώ στο εμείς – Ομαδικός αυτοσχεδιασμός με μοναδικό όργανο τη φωνή. Διδάσκει η βοκαλίστρια και ερευνήτρια Αγγελική Τουμπανάκη.

Body music. Διδάσκει ο Percussionist, Body Music Performer ντράμερ Simone Mongelli.

  1. Παρασκευή 25 Ιουλίου-Σάββατο 26 Ιουλίου.

Masterclass μουσικής δημιουργίας με τον συνθέτη και διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Γιώργο Ανδρέου.

ΕΣΤΙΑ ΚΥΜΗΣ

  1. Παρασκευή 18 Ιουλίου-24 Ιουλίου.

Εκπαιδευτικό θέατρο για παιδιά. Συντονίζει και εμψυχώνει η θεατρολόγος Λία Λάμπρου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΗΜΕΡΙΑΝΩΝ

  1. Πέμπτη 24 Ιουλίου / 21.00

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν σε μορφή ανοιχτής παράστασης για ολόκληρη την τοπική κοινότητα.

Ζ´. ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η ψυχοθεραπεία έχει αναγνωριστεί ως πολύτιμο εργαλείο για να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των τεχνών στις θεραπευτικές πρακτικές μπορεί να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας σε δυνατές στιγμές κάθαρσης και αυτοανακάλυψης. Είτε μέσω της ζωγραφικής, της μουσικής, του χορού, του δράματος ή της γραφής, οι δημιουργικές τέχνες προσφέρουν ισχυρά εργαλεία για το ξεκλείδωμα των συναισθημάτων και την επίτευξη συναισθηματικής απελευθέρωσης.

  1. Η τέχνη της απόκρισης: Εικαστικό εργαστήριο. Συντονίζει η εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Μαίρη Κόντη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΗΜΕΡΙΑΝΩΝ

Τρίτη 8-Πέμπτη 10 Ιουλίου

Μια σειρά τριών εργαστηρίων με στόχο την ενεργοποίηση δύο «ακροάσεων» (εσωτερική και εξωτερική) μέσα από διαδικασίες συλλογικής νοηματοδότησης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ακρόαση μιας ηχητικής παρουσίασης της δουλειάς ενός (προσκεκλημένου) καλλιτέχνη, ο/η οποίος/α μοιράζεται τις δημιουργικές και καθημερινές πρακτικές διαδικασίες. Οι συμμετέχοντες ταυτόχρονα με τη ροή του λόγου του/της, δημιουργούν έργα, χρησιμοποιώντας τους τρεις βασικούς άξονες/εργαλεία: το αρχείο, την επιτελεστική γραφή και τη ζωγραφική.

  1. Ecotherapy: Περιπατητική ψυχοθεραπεία. Συντονίζει η ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια – ψυχολόγος Χρυσή Καριώτογλου.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Σάββατο 24-Κυριακή 25 Μαΐου, Σάββατο 28-Κυριακή 29 Ιουνίου

Θεραπευτικές συνεδρίες στη υπέροχη φύση της Κεντρικής Εύβοιας, περπατώντας σε συγκεκριμένες διαδρομές που έχουν χαρτογραφηθεί ως προς την ασφάλεια από την ψυχοθεραπεύτρια. Με τα εργαλεία της ομαδικής ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας μαθαίνουμε να ζούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους, ενώ ανακαλύπτουμε νέους τρόπους σχέσης και σύνδεσης.

Η´. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

28-31 Ιουλίου, 4-6 Αυγούστου

Το εργαστήριο κεραμικής προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε μια συνειδητή και δημιουργική διαδικασία που προάγει την προσωπική συναισθηματική θεραπεία και την προσωπική ανάπτυξη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους και παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να εξερευνηθεί η θεραπευτική δύναμη του πηλού. Διδάσκει η Αγγελική Γκέγκε.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στην κεραμική. Εισαγωγή σε διάφορα είδη εργαλείων από πηλό και κεραμική. Επίδειξη βασικών τεχνικών κεραμικής. Πρακτική πρακτική με καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή. Ενσυνείδητη εξάσκηση κεραμικής. Δημιουργία απλών κομματιών κεραμικής, αναλογιζόμενοι την εμπειρία αφής. Εξερεύνηση της δημιουργικότητας και των συναισθήματων μέσα από την κεραμική. Τεχνικές για ζωγραφική, υάλωμα και διακόσμηση αγγείων.

Το εργαστήριο κεραμικής προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε μια συνειδητή και δημιουργική διαδικασία που προάγει την προσωπική συναισθηματική θεραπεία και την προσωπική ανάπτυξη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους και παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να εξερευνηθεί η θεραπευτική δύναμη του πηλού. Διδάσκει η Αγγελική Γκέγκε.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στην κεραμική. Εισαγωγή σε διάφορα είδη εργαλείων από πηλό και κεραμική. Επίδειξη βασικών τεχνικών κεραμικής. Πρακτική πρακτική με καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή. Ενσυνείδητη εξάσκηση κεραμικής. Δημιουργία απλών κομματιών κεραμικής, αναλογιζόμενοι την εμπειρία αφής. Εξερεύνηση της δημιουργικότητας και των συναισθήματων μέσα από την κεραμική. Τεχνικές για ζωγραφική, υάλωμα και διακόσμηση αγγείων.

Η Κύμη

Η αρχοντική Κύμη με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στην Κεντρική Εύβοια. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα και είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Η ιστορία της φθάνει στην αρχαιότητα, όταν ίδρυσε δύο αποικίες στην Αιολίδα, μία στα βόρεια της Σμύρνης και μία στην Κάτω Ιταλία στην Καμπανία μαζί με τους Χαλκιδείς, όπου μεταφέρθηκε και το ελληνικό αλφάβητο και εξελίχθηκε στο λατινικό. Η περιοχή με τους ευγενείς κατοίκους, το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο, τα παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά, τους πύργους, τα μοναστήρια και με το δροσερό κλίμα προσφέρεται για εξερεύνηση, αναψυχή και ηρεμία. Ο τόπος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ διακρίνεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με ένα μοναδικό δάσος ελάτων, τα φαράγγια, τα σπήλαια, τις πεντακάθαρες αμμουδιές με τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και τους ορεινούς όγκους που κόβουν την ανάσα. Στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φρέσκο ψάρι και τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Η πρόσβαση στην Κύμη γίνεται μέσω Χαλκίδας ή με το Ferry Boat Ωρωπού-Ερέτριας.

Ιστότοπος: https://technis-iamata.org/

Αίτηση συμμετοχής στα εργαστήρια: https://technis-iamata.org/application-form/

Κρατήσεις θέσεων: https://www.more.com/happenings/tis-texnis-ta-iamata-festibal-stin-kymi/

Επιστημονική και καλλιτεχνική διεύθυνση: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Πληροφορίες: Μαρία Αθανασίου Τηλ. 697 8226608, Ζαχαρούλα Νταλέ: 697 9986503.

Email: othonion@gmail.com

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: «Οθόνιον» – Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Ηπείρου 28, 10433 Αθήνα.

https://othonion.wordpress.com/

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων.