Το ξεκίνημα για τη Διοικητική οργάνωση της χώρας έγινε το 1833. Έτσι με το Βασιλικό διάταγμα (Β.Δ.) της 3/15 Απριλίου του 1833 το οποίο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 12/6-4-1833 του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) και με τον τίτλο «Περί της Διαιρέσεως του Βασιλείου και της Διοικήσεώς του» το Βασίλειον της Ελλάδος, όπως είχε βγει μέσα από τον Πόλεμο και την Επανάσταση του 1821 διαιρέθηκε σε 10 νομούς και 42 Επαρχίες.
Το 1833 λοιπόν, δημιουργείται η ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ορίζεται έδρα η Κάρυστος και το 1835 η έδρα μεταφέρθηκε στην Κούμη (Κύμη).

Με Βασιλικό Διάταγμα στις 2-1-1835,στην επαρχία Καρυστίας σχηματίστηκαν οι Δήμοι: Καρυστίων, Στυρέων, Διστύων, Κούμης ή Κύμης (Κυμαίων), Κοτυλαίων και Ταμυνέων. Το 1836 σχηματίσθηκε και ο Δήμος Κονιστρίων. Στις 12/02/1848 με βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 4/16-2-1848) οι Δήμοι Δυστίων και Ταμυνείων μετασχηματίστηκαν. Ο πρώτος παραμένει ως Δήμος Δυστίων με έδρα το Αλιβέριον, ο δεύτερος μετονομάστηκε σε Δήμο Αυλώνος με έδρα το Αυλωνάρι.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Μέχρι τις 31/12/2010, πριν την εφαρμογή του Ν3852/2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, η διοικητική μορφή είχε ως εξής:

Δήμος Αυλώνος αποτελούμενος από τις κοινότητες: Αγίου Γεωργίου, Αυλωναρίου, Αχλαδερής, Νεοχωρίου, Οκτωνιάς, Ορίου, Πυργίου, Ωρολογίου, με έδρα του Δήμου το Αυλωνάρι και τελευταίο Δήμαρχο τον κ. Δημήτρη Κατσούλη.

Δήμος Δυστίων αποτελούμενος από τις κοινότητες: Αργυρού, Βέλους, Δύστου, Ζαράκων, Κοσκίνων, Κριεζών, Λεπούρων, Πετριών με έδρα τα Κριεζά και τελευταίο Δήμαρχο τον κ. Μαστροκώστα Κώστα.

Δήμος Κονιστρών αποτελούμενος από τις κοινότητες: Αγίου Βλασίου, Άνω Κουρουνίου, Βρύσης, Καδίου, Κάτω Κουρουνίου, Κήπων, Κονιστρών, Κρεμαστού, Μακρυχωρίου, Μανικίων, Μονοδρύου, με έδρα του Δήμου τις Κονίστρες και τελευταίο Δήμαρχο τον κ. Σκεμπέ Ιωάννη.

Δήμος Κύμης αποτελούμενος από τις κοινότητες: Κύμης, Άνω Ποταμιάς, Βιτάλων, Ενορίας, Καλημεριάνων, Μαλετιάνων, Μετοχίου Διρφύων, Οξυλίθου, Πλατάνας, Πύργου, Ταξιαρχών, με  έδρα του Δήμου την Κύμη και τελευταίο Δήμαρχο τον κ. Θωμά Δημήτρη.

Δήμος Ταμυναίων αποτελούμενος από τις κοινότητες: Αλιβερίου, Αγίου Ιωάννου, Αγίου Λουκά, Γαβαλά, Θαρρουνίων, Παρθενίου, Πρασίνου (Καλέντζι), Τραχηλίου, με έδρα του Δήμου το Αλιβέρι και τελευταία Δήμαρχο την κ. Καράπα Αικατερίνη.

Σύσταση Δήμου Κύμης Αλιβερίου

Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης συστάθηκε ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Δυστίων, Ταμυναίων, Κονιστρών, Αυλώνος και Κύμης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 801,21 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 26.350 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Έδρα του Δήμου ορίστηκε το Αλιβέρι και ιστορική έδρα η Κύμη.