• 28/12/1836: Ο οικισμός Βελούσια υπάγεται στο δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896: Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται σε δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Βελουσίων. Ταυτόχρονα ο οικισμός Λέπουρα υπάγεται στην κοινότητα.
  • 17/01/1931: Ο οικισμός Λέπουρα αποσπάται  από την κοινότητα Βελουσίων
  • 19/08/1954: Ο οικισμός Βελούσια μετονομάζεται σε Βέλος και η κοινότητα μετονομάζεται σε κοινότητα Βέλους.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Βέλους, με τον οικισμό Βέλος, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Δημοτική Κοινότητα Βέλους (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 14η σε πληθυσμό στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (με 552 κατοίκους) και 32η από πλευράς έκτασης με 8.473 στρέμματα. Στο νέο Δήμο εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Η ονομασία Βελούσια ή Αμπελούσια, φέρεται να οφείλεται στα πολλά αμπέλια που καλλιεργούνταν στην περιοχή. Φέρεται να κατοικείται κατά τη Φραγκοκρατία από λίγους βοσκούς που θεμελίωσαν τον πρώτο οικισμό.

Η Δημοτική Κοινότητα Βέλους, με 552 κατοίκους (απογραφή 2021) χαρακτηρίζεται αγροτική, με μέσο υψόμετρο 120 μέτρα. Είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε βγαίνοντας από το Αλιβέρι, προς Κύμη. Κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βρέθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη κλασικής εποχής, που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Σε απόσταση 100 μέτρων περίπου βορειοανατολικά του οικισμού βρέθηκε το 1907 θολωτός μυκηναϊκός τάφος που χρησιμοποιούταν ως αποθήκη. Σώζεται το κάτω μέρος του. Υπάρχει στο χωριό ενετικός πύργος και ενετικό κάστρο.

Κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βρέθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη κλασικής εποχής, που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Σε απόσταση 100 μέτρων περίπου βορειοανατολικά του οικισμού βρέθηκε το 1907 θολωτός μυκηναϊκός τάφος που χρησιμοποιούταν ως αποθήκη. Σώζεται το κάτω μέρος του.

Υπάρχει στο χωριό ενετικός πύργος και ενετικό κάστρο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΙΤΘΗ» διοργανώνει το καλοκαίρι διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στα τέλη Ιουλίου.

Κοινότητες Δ.Ε. Δυστίων

Αργυρό
Βέλος
Ζάρακες
Κόσκινα
Κριεζά
Λέπουρα
Πετριές