Συνέντευξη του δημάρχου Κύμης Αλιβερίου, Νίκου Μπαράκου, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου, Νίκου Μπαράκου στα ΝΕΑ και τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη, στο ένθετο που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
1.Σε ποιους τομείς παρατηρείται ανάπτυξη στο Δήμο σας και που παρατηρείται στασιμότητα και γιατί;
Οι δύο βασικοί τομείς που έχουμε δώσει όλο μας το βάρος, είναι τα έργα υποδομής και ο τουρισμός. Ένα παράδειγμα είναι το νέο Κλειστό Κολυμβητήριο στο Αλιβέρι -το πρώτο στην Εύβοια- το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 7,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατασκευάζονται σχολεία, παιδικές χαρές -οι περισσότερες είναι ήδη έτοιμες- Βιολογικοί Καθαρισμοί σε Αλιβέρι, Πετριές, Αυλωνάρι, το μουσείο Παπανικολάου και πολλά άλλα.
Βασική μας προτεραιότητα είναι οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο μας και να δημιουργήσουν εδώ, να αναπτυχθούν, οικονομικά και προσωπικά.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο τομέας με τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το φαινόμενο της λειψυδρίας, ένα πρόβλημα κοινό για όλους τους Δήμους. Αναζητούμε οριστικές λύσεις, όπως η ολοκλήρωση του Φράγματος των Μανικίων, που θα εξασφαλίσει ποσότητα και ποιότητα νερού για όλο τον Δήμο.
2. Η τοπική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει προβλήματα;
Οι επιχειρηματίες στην περιοχή μας αντιμετωπίζουν προκλήσεις, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους σε διάφορους τομείς. Παρ όλα αυτά καταφέρνουν να ανταποκρίνονται, παρέχοντας υπηρεσίες σε πολύ υψηλό επίπεδο, εξελισσόμενοι μαζί με τον τόπο στην εξυπηρέτηση του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών.
3. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου σας σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Είμαστε στους πρώτους Δήμους που αναμένεται να ενταχθούμε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ. Αυτό θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε τον Έξυπνο Δήμο που ονειρευόμαστε, με δράσεις όπως πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή, διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κτλ), έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, σύστημα διαχείρισης Δημοτικού στόλου οχημάτων, έξυπνο Οδηγό Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών, ηλεκτρονική τιμολόγηση κα.
4. Υπάρχουν ζητήματα υποστελέχωσης και πως αντιμετωπίζονται ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως η πολιτική προστασία, η καθαριότητα, οι τεχνικές μελέτες κτλ;
Όπως όλοι οι επαρχιακοί Δήμοι, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στελέχωσης τη στιγμή μάλιστα που οι διαγωνισμοί πρόσληψης καθυστερούν. Αυτό, όπως είναι λογικό, δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή έργου και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Εμείς έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε με πέντε μηχανικούς.
5. Οι πόροι που λαμβάνει ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου από τους ΚΑΠ είναι αρκετοί μετά και την επιτυχία της ΚΕΔΕ ως προς τον τρόπο κατανομής τους;
Με την αύξηση των ΚΑΠ αποκαταστάθηκε μια διαχρονική αδικία που αφορούσε στους επαρχιακούς δήμους. Εμείς είμαστε ένας Δήμος με 47 τοπικές κοινότητες, 111 οικισμούς και 800 km2 έκταση, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Η αύξηση ήταν σημαντική, αλλά η επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων, σε σχέση και με τις πολλές αρμοδιότητες που τους μεταφέρονται, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να είναι λειτουργικοί.