06/09/2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύμης αφηγήματα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύμης αφηγήματα», έργο της ΑΜΚΕ Diadrasis για το «Λαογραφικό Μουσείο Κύμης».

Μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κύμης συμμετείχαν ενεργά στη συλλογή και καταγραφή προφορικών ιστοριών που σχετίζονται με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους. Οι καλύτερες ιστορίες που επιλέχθηκαν από την επιστημονική ομάδα της Diadrasis
καταχωρήθηκαν στο ψηφιακό αποθετήριο στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου, εδώ.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες για τη συλλογή και ψηφιοποίηση προφορικών ιστοριών. Με τα εφόδια αυτά, οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι αφηγήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη γαστρονομία και τη ναυτική παράδοση έως τη ντοπιολαλιά, τους μύθους, τους θρύλους και την καθημερινή ζωή της Κύμης. Οι αφηγητές προέρχονταν από διαφορετικά φύλα, ηλικίες και επαγγελματικούς κλάδους, προσφέροντας μια πολυδιάστατη εικόνα της τοπικής παράδοσης.

Το πρόγραμμα πέτυχε τον στόχο του, καθώς οι νέοι της περιοχής, ως δημιουργοί του περιεχομένου, όχι μόνο ανέδειξαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου τους, αλλά συνέβαλαν και στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καταγράφοντας και διατηρώντας τις παραδόσεις της Κύμης.

Η ΑΜΚΕ Diadrasis ευχαριστεί θερμά το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κύμης, τους καθηγητές, τους μαθητές, τους συνεντευξιαζόμενους και τους οικείους τους, και φυσικά το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης για τη συνεργασία και τη φιλοξενία τους.

*Το παρόν έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ- Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού.