03/06/2024

Επιλογή κοινού οράματος και σεναρίου για το ΣΒΑΚ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Κύμης Αλιβερίου επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης από όλους (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους κτλ.) και μετατρέπουν την πόλη σε ένα ζωντανό, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον.

Μετά την ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της συμμετοχικής διαδικασίας πολιτών και φορέων (1η δημόσια διαβούλευση, ερωτηματολόγια) διαμορφώθηκαν σε προκαταρκτικό επίπεδο εναλλακτικά σενάρια (Μηδενικό, Ήπιο και Ριζοσπαστικό) για την εξέλιξη της βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε ξανά τη συνδρομή των δημοτών και των φορέων και παρακαλούμε για τη συμπλήρωση των δύο ερωτηματολογίων που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου, στο link εδώ.

Τα δύο ερωτηματολόγια αφορούν:
• Στην επιλογή σεναρίου και
• Στην επιλογή του κοινού οράματος.

Επιλογή Κοινού Οράματος

Τι είναι το Κοινό Όραμα που πρέπει να επιλέξουμε;
• Αφορά στην ποιοτική περιγραφή του προς εξέλιξη αστικού περιβάλλοντος και βάσει αυτού αναπτύσσονται τα κατάλληλα μέτρα σχεδιασμού.
• Η διατύπωση του οράματος θα πρέπει να είναι περιεκτική, κατανοητή και ελκυστική στο ευρύ κοινό.
• Η ανάπτυξη του οράματος που θα διατυπωθεί θα απαντά πρωτίστως στην ερώτηση «Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε» ή/και «Με ποιο τρόπο θα διαφέρει η πόλη στην οποία ζούμε από τις υπόλοιπες».

Και όλα αυτά να εκφράζονται με συνοπτικό τρόπο. Θα βρείτε την φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε εδώ: https://forms.gle/z7SRYNcMPA1kVdV49

Επιλογή Σεναρίου

Τι περιλαμβάνουν τα Σενάρια που πρέπει να επιλέξουμε;

Η επεξεργασία προτάσεων πάνω στις θεματικές ενότητες: «Κυκλοφοριακή οργάνωση – Οδική Ασφάλεια», «Βελτίωση της ποιότητας του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος / Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», «Οργάνωση της λειτουργίας των ΜΜΜ», «Εφαρμογή πολιτικών για τη στάθμευση», «Εφαρμογές «έξυπνης» κινητικότητας», καταρτίσθηκαν εναλλακτικά σενάρια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που περιλαμβάνουν:

Σενάριο τάσεων / Μηδενικό Σενάριο (Business as usual/Do minimum): Περιλαμβάνει έργα του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη προγραμματιστεί προς υλοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα, μελέτες του Δήμου που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, καθώς και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας με γνώμονα την εξυπηρέτηση ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών.

Σενάριο Ήπιο/Συντηρητικό (Do something): Περιλαμβάνει παρεμβάσεις ήπιας μορφής, με τις οποίες δεν θα μεταβληθεί ριζικά ο χαρακτήρας της περιοχής, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών, ειδικά σε τομείς που σήμερα έχουν διαγνωστεί τα πλέον σημαντικά προβλήματα όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, η προσβασιμότητα, η διαχείριση της στάθμευσης κ.λπ.

Σενάριο δραστικό/Ριζοσπαστικό (radical): Το ριζοσπαστικό σενάριο περιλαμβάνει περισσότερο δραστικές λύσεις, σε σχέση με τα ζητήματα που συνθέτουν το Κοινό Όραμα για τη βιώσιμη κινητικότητα στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, καθώς και την ενσωμάτωση επιπλέον τεχνολογιών και εργαλείων για τη δημόσια συγκοινωνία, τη στάθμευση, αλλά και την προσπάθεια μείωσης της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας.

Ποιο από τα παραπάνω σενάρια θεωρείτε ότι πρέπει να υιοθετηθεί, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά η βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο μας;

Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας στην επιλογή του επικρατέστερου σεναρίου, μέσω της συμπλήρωσης της φόρμας που θα βρείτε εδώ. Μπορείτε να αιτιολογήσετε την απάντησή σας καταγράφοντας τις απόψεις και τα σχόλιά σας, σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που σας παρουσιάστηκαν, στο αντίστοιχο πεδίο.